KLADOVO ZAUZIMA 14. MESTO PO TRANSPARENTNOSTI OPŠTINSKE UPRAVE

440

Opštinska uprava Kladovo ove godine pokazala se znatno otvorenijom prema javnosti. Od 145 lokalnih samouprava u Srbiji Kladovo se našao na 14. mestu po transparentosti, što je veliki skok u odnosu na prethodne godine.

Na poslednjoj lokalnog parlamenta, predsednik opštine Saša Nikolić, obavestio je odbornike da je Transparentnost Srbija sprovela istraživanje „Indeks transparentnosti lokalne samouprave u Srbiji-LTI“. Na osnovu ocenjivanja i rangiranja svih jedinica lokalnih samouprava u Srbiji, prema indeksu transparentnosti, Kladovo je na 14. mestu od ukupno 145 lokalnih samouprava. Opštinska uprava je značajno popravio plasman, od 2019. godine za čak 60 mesta.

U okviru istraživanja ocenjuju se, između ostalog, javnost rada organa lokalne samouprave, da li su donete odluke javno dostupne, komunikacija sa građanima, transparentnost javnih nabavki, te rada javnih preduzeća i slično. Kladovo je dobilo precizan izveštaj i analizu o samom istraživanju i metodologiji, kao i brojne preporuke za unapređenje transparentnosti, te primere dobre prakse, koji mogu biti od koristi pri preduzimanju mera za povećanje transparentnosti, a time i ocene i plasmana na narednom LTI.

Glavni zaključak istraživanja da su potrebni značajni i kontinuirani napori da se poboljša i održi transparentnost čak i među najboljim JLS. Za postizanje i održavanje transparentnosti neophodno je usvojiti jasne procedure koje će precizno propisati šta sve opštine treba da objave i ko je za to odgovoran, a što je još važnije – ove procedure se moraju primeniti.

Najtransparentnije lokalne samouprave su Novi Pazar, Sombor i Sokobanja, rezultati su ovogodišnjeg istraživanja Lokalnog indeksa transparentnosti (LTI 2022) koje je sprovela Transparentnost Srbija. Prosečna ocena 145 JLS u 2022. godini je 49 (od maksimalnih 100), što je i dalje slab rezultat, ali za poen bolji nego prethodne godine i za devet bodova bolji nego u 2015, kada je istraživanje sprovedeno prvi put.

Rezultat iznad 70 poena zabeležilo je 11 opština i gradova, dok su četiri ostvarile skor veći od 80. Novi Pazar, koji je prošle godine bio četvrti, sada je na vrhu tabele, sa ocenom 87. Sombor je ponovo na drugom mestu, sa skorom 85, dok je Sokobanja ostvarila napredak za dve pozicije i zauzima treće mesto sa 84 poena.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prethodni članakKLADOVO KROZ VIRTUELNE PRIČE: Nova era turističkog istraživanja
Naredni članakPU BOR: ISKLJUČENI IZ SAOBRAĆAJA NEGOTINAC I MAJDANPEČANIN