KLADOVU OSAM MILIONA DINARA NA KONKURSU „GRADOVI U FOKUSU 2023“

427

U okviru konkursa „Gradovi u fokusu 2023“ Ministarstvo kulture sufinansiraće projekat opštine Kladovo za uređenje Biblioteke „Centar za kulturu“. Sastanku u Ministarstvu kulture prisustvovao predsednik opštine Kladovo Saša Nikolić.

U Beogradu je tim povodom potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković održala sastanak sa 33 gradonačelnika i predsednika opština u Srbiji, koji su ove godine dobili sredstva za izgradnju, obnovu i adaptaciju kulturnih centara i drugih objekata kulture na konkursu „Gradovi u fokusu 2023“.

Sastanku je prisustvovao predsednik opštine Kladovo Saša Nikolić. Opština Kladovo aplicirala je za dodelu sredstava za uređenje Biblioteke „Centar za kulturu“. Za projekat „Biblioteka – kultura čitanja“ Ministarstvo kulture je opštini Kladovo odobrilo osam miliona dinara. Vrednost celog projekta je blizu 12 miliona dinara te će lokalna samouprava iz svog budžeta izdvojiti još oko četiri miliona dinara. Projektom je predviđena adaptacija i energetska sanacija Doma kulture.

Za konkurs „Gradovi u fokusu” opredeljeno je 350 miliona dinara, kao što je to bio slučaj i prethodne dve godine, što je omogućilo da se u ovom periodu do sada obnovi 78 objekata, a u ovoj godini i nova 33 objekta će dobiti nov i moderan izgled.

Lokalne samouprave pokazale su veliku zainteresovanost i ove godine da uz podršku Ministarstva rade na obnovi infrastrukture u kulturi, čime se stvara ambijent za kvalitetnije uslove rada mnogih domova kulture, muzeja, arhiva, biblioteka i drugih ustanova kulture širom Srbije i pozvala ih da u što kraćem roku krenu u realizaciju podržanih projekata.
Na ovaj način, u najvećem broju slučajeva decenijama devastirani objekti, u poslednjih nekoliko godina dobili su novi sjaj i mogućnost da se održavaju kulturni programi najrazličitijih formi, a građani nove i moderne prostore za kulturni sadržaj.

Putem konkursa „Gradovi u fokusu“, koji je prvi put pokrenut 2016. godine, u značajnoj meri obnovljena je infrastruktura u brojnim lokalnim samoupravama. Od 2016. godine podržano je 149 projekata – obnova i rekonstrukcija kulturnih centara, pozorišta, bioskopa, muzeja i galerija i ukupno je opredeljeno više od 1,5 milijarde dinara, od čega je samo u poslednje dve godine izdvojeno 700 miliona dinara za 78 projekata.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prethodni članakISKLJUČENJE STRUJE
Naredni članakPU BOR: UHAPŠENI ZBOG POSEDOVANJA NARKOTIKA