MAGIČNA BALETSKA PREDSTAVA NA OBALI DUNAVA ZA PAMĆENJE

536
Na letnjoj sceni tvrđave Fetislam, umetnici Narodnog pozorišta iz Beograda priredili su spektakl za pamćenje, nastupajući u baletskim duetima i izvodeći popularne fragmente iz klasičnih baletskih komada. Publika u Kladovu je bila očarana i dugotrajnim aplauzom ispratila soliste ove ugledne institucije.
Pre nego što su baletski igrači stupili na scenu, o umetnosti baleta govorili su direktor Narodnog pozorišta, Svetislav Bule Goncić, i umetnička direktorka baleta, primabalerina Ana Pavlović.

U godini kada Narodno pozorište obeležava vek baleta u Srbiji, plan je da se baletskim predstavama obiđu i druge scene u zemlji i na taj način široj publici približi ova vrsta umetnosti,“ rekao je Svetislav Bule Goncić, direktor Narodnog pozorišta.

Baletska predstava održana je u ambijentu srednjovekovne tvrđave, što je dodatno doprinosilo magičnoj atmosferi večeri.

Ovo je samo jedno od ostvarenja koje će kladovska publika imati prilike da vidi zahvaljujući saradnji sa Narodnim pozorištem, istakla je Žaklina Nikolić, direktorka Biblioteke Centar za kulturu.

Druženje Kladovljana sa baletskim umetnicima završeno je neposredno pre letnjeg pjuska i nevremena praćenog grmljavinom. Inače, prva celovečernja baletska predstava u Srbiji, jednočinke „Šeherezada“ i „Silfide“, premijerno su izvedene 19. marta 1923. godine, i taj datum se smatra zvaničnim početkom rada Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

 

Prethodni članakNOVA PONUDA TOO KLADOVO U TVRĐAVI FETISLAM
Naredni članakPROSEČNA APRILSKA PRIMANJA KLADOVLJANA 79.903 DINARA