MUP: NE KORISTITE MOBILNE TELEFONE U SAOBRAĆAJU

391

Počela je kontrola upotrebe mobilnih telefona i slušalica u vozilima i kod pešaka na kolovozu. Trajaće do nedelje, 15. oktobra, a sprovodi se istovremeno u 30 evropskih zemalja, koje su članice mreže saobraćajnih policija Evrope. Ova međunarodna akcija nazvana je „Fokus na putu“.

Korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje povećava rizik od saobraćajne nezgode za četiri do čak 20 puta. Ukoliko se razgovara telefonom, smanjuje se psihofizička sposobnost vozača kao da je pod dejstvom alkohola recimo 0,80 a ako piše poruku, smanjuje se kao da je preko jedan promil alkohola pod dejstvom alkohola, što čini ovaj prekršaj jednim od trenutno najvećih problema bezbednosti saobraćaja na putevima.

Kada se govori o sankcijama, za vozača je kazna 10.000 dinara, a za pešaka koji koristi mobilni telefon ili ima slušalice dok prelazi ulicu 3.000 dinara.

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, oko pet odsto pešaka nepropisno koristi mobilni telefon ili slušalice prilikom prelaska kolovoza, dok se procenat vozača koji nepropisno koriste mobilni telefon za vreme vožnje kreće od četiri do 15 odsto u zavisnosti od vrste vozila.

Policijski službenici saobraćajne policije od početka ove godine sankcionisali su oko 38.000 vozača zbog nepropisnog korišćenja mobilnog telefona za vreme vožnje i oko 2.500 pešaka zbog nepropisnog korišćenja.

Foto: Shutterstoc.com

Prethodni članakPU BOR: ISKLJUČENI IZ SAOBRAĆAJA NEGOTINAC I MAJDANPEČANIN
Naredni članakNSZ RASPISALA JAVNI POZIV ZA PROGRAM „MOJA PRVA PLATA“