MUP: UPUTSTVA O POSTUPCIMA U POPLAVLJENIM PODRUČJIMA

133
Iz MUP-a savetuju građane da prate informacije u medijima i ne ometaju spasilačke ekipe u njihovom radu.
Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na sve građane da ne prilaze nabujalim bujičnim vodotokovima, da u slučaju eventualne opasnosti slušaju nadležne institucije i da ukoliko voda preti da uđe u domaćinstva, iskoriste džakove sa peskom da obezbede lokaciju, kao i da se u slučaju direktne opasnosti popnu na više etaže, isključe električnu energiju i, podsećamo, pozovu vatrogasce na broj 193 ili policiju na 192, kako bi im bila pružena adekvatna pomoć.
Građanima se preporučuje i da se drže dalje od električnih kablova i izbegavaju oblasti poznate po klizištima i odronima. Ukoliko je neophodna evakuacija, treba uzeti samo pripremljene nužne stvari, organizovano napustiti domaćinstvo i skloniti se na sigurno.
Ne treba hodati kroz vodu i ulaziti u poplavljena područja.
Savetuju da ne treba hodati kroz vodu pošto kretanje kroz vodu dubine 15 centimetara može izazvati pad. Ukoliko je to neophodno, hodati tamo gde se ne pomera i koristite štap da bi proverili dubinu i da li je tlo čvrsto. Građani se upozoravaju i da ne ulaze vozilom u poplavljena područja, kao i da ne prelaze brzake i potoke pešice niti kolima. Ukoliko je moguće, potrebno je da se evakuišu domaće životinje ili da se puste iz zatvorenih objekata.
MUP apeluje da građani treba da budu pripremljeni u slučaju da moraju da napuste svoje domaćinstvo, pripreme ranac ili torbu sa ličnim dokumentima i najosnovnijim stvarima – ako je moguće gumene čizme, flašu sa pijaćom vodom, toplu garderobu i baterijske lampe.
Voda može biti pod strujnim naponom od podzemnih kablova. Građani treba da budu pažljivi u oblastima sa kojih se plavna voda povukla jer su putevi možda oštećeni i opasni.
Vratite se u domove samo pošto službe proglase da je bezbedno. Nakon poplava potrebno je slušati izveštaje o vodosnabdevanju i biti obavešten da li je bezbedno piti vodu.
Foto Sektor za vanredne situacije
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva
Prethodni članakOTVORENA IZLOŽBA LIKOVNE KOLONIJE „PETROVO SELO“ /VIDEO/
Naredni članakPAKETOMAT U KLADOVU