NAJBOLJE IZ SRBIJE IZ OPŠTINE KLADOVO

497

Na zvaničnoj internet prezentaciji predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, dostupna je kategorija „Najbolje iz Srbije“ u kojoj su sa područja opštine Kladovo, za sada  izabrane dve teme novi život manastira „Svete Trojice“ u Manastirici i jedinstvena biblioteka na točkovima koja ove godine obeležava deceniju svog uspešnog rada.

Manastir „Svete Trojice“ jedini je manastir na području opštine Kladovo, svetilište koje je po predanju u 13. veku podigao Sveti Nikodim iz Prilepa , osnivač brojnih manastira i crkvi. Stara manastirska crkva u Manastirici  služila je do sedamdesetih godina 19. veka  kada je svod na crkvi prepukao i pao. Na temeljima stare 1900. godine podignuta je nova crkva koja je doživela sličnu sudbinu. Zidanje novog hrama  započeto je 13. maja 2003. godine, a prva liturgija u obnovljenoj crkvi je održana 8.januara 2016. godine i od tog dana manastir u Manastirici počeo je svoj novi život. Bibliobus je savremeno adaptirano vozilo opremljeno sa oko 7000 knjiga i drugom bibliotečkom građom  sa kojom obilazi 12 sela u opštini Kladovo.
Biblioteka na točkovima obilazi udaljene korisnike sa namerom da se afirmiše kultura čitanja i učini dostupniji i ravnopravniji razvoj čitalačkih navika, navode iz  Kladovskog Centra za kulturu.