NAVRŠILA SE 51 GODINA OD IZGRADNJE HE „ĐERDAP 1“

1088

Najveća srpska hidroelektrana „Djerdap 1“, obeležava danas 51 godinu rada. Godine 1972. svečano su pušteni u rad svih šest agregata i time je i zvanično počela puna proizvodnja na Hidroelektrani.

Izgradnja je počela 1964. godine kada je, polaganjem kamena temeljca, svečano obeležen početak radova na prvoj, jedinstvenoj hidroelektrani na svetu koje su finansirale dve države – tadašnja Jugoslavija i Rumunija, .

U proleće 1964. godine, završen je idejni projekat sistema „Đerdap“, a u leto su počeli pripremni radovi, ubrzo potom i građevinski. Hidroelektrana „Đerdap 1“ je u to vreme bila najveća evropska hidroelektrana sa instaliranim kapacitetom od 2.100 megavata. Prema predračunskoj vrednosti, za izgradnju je bilo potrebno oko 495 miliona dolara, a ugovorne strane su se obavezale da će troškove podeliti i da će svaka strana finansirati radove na svojoj teritoriji.

Za osam godina, koliko su trajali radovi, stvoreno je veštačko jezero, izgrađeni plovidbeni sistemi koji si znatno ubrzali prolaz brodova i povećali njihovu sigurnost u plovidbi, ugrađene turbine i sistemi za proizvodnju električne energije. Turbine su parcijalno puštane u rad od 1970. godine.

Maršal tadašnje SFRJ Josip Broz Tito i predsednik Rumunije Nikolaj Čaušesku, 16. maja 1972. godine, svečano su pustili u rad svih šest agregata na hidroelektrani koji i danas rade. Time je i zvanično počela puna proizvodnja na Hidroelektrani „Đerdap 1“.

Izgradnja dve hidroelektrane Đerdap je koštala u ono vreme, kada bi se sve preračunalo, oko pet milijardi dolara i bilo je angažovano oko 5.000 graditelja. Hidroenergetski i plovidbeni sistem „Đerdap 1“ kompleksan je i višenamenski objekat, izgrađen 10 kilometara uzvodno od Kladova, odnosno na 943. kilometru Dunava od ušća u Crno more.

Izgradnja tog sistema počela je 7. septembra 1964. godine, a prvi agregati pušteni su u rad 6. avgusta 1970. godine, istovremeno i na srpskoj i rumunskoj strani. To je i dalje najveća hidrotehnička građevina na Dunavu, ukupne dužine 1.278 metara, a reč je o simetričnoj konstrukciji, projektovanoj tako da i Srbija i Rumunija, koje deli Dunav, raspolažu istim delovima glavnog objekta. Obe zemlje imaju po jednu elektranu, brodsku prevodnicu i po sedam prelivnih polja od ukupno 14, koliko ih ima u zajedničkoj prelivnoj brani. Simetralu objekta čini državna granica.

U elektrani je montirano šest hidroagregata, a ukupna snaga elektrane je 1.026 megavata. Hidroagregati su sa takozvanim Kaplanovim turbinama, čiji prečnik kola iznosi oko 9,5 metara i do tada u svetu nisu građene turbine većeg prečnika. Obe elektrane su međusobno povezane tako da u slučaju potrebe agregati elektrane na srpskoj strani mogu isporučivati električnu energiju u mrežu na rumunskoj strani i obratno.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prethodni članakNA POLJIMA U OPŠTINI KLADOVO USEVI U DOBROM STANJU /VIDEO/
Naredni članakREŠAVANJE PROBLEMA PASA LUTALICA NA POMOLU /VIDEO/