NOVE CENE GORIVA

171

Objavljene su nove cene goriva koje će važiti do petka, 13. oktobra. Litar evrodizela će do sledećeg petka koštati maksimalno 214 dinara za litar, a cena benzina evropremijum BMB biće 188 dinara za litar. U odnosu na prethodnu nedelju, cena evrodizela ostala je ista, dok je cena benzina pala za tri dinara.

Srpsko nafno tržište je dobro snabdeveno svim vrstama goriva. Resona ministarka kaže da se sa Udruženjem naftnih kompanija i NIS-om dogovorila da svi doprinesu očuvanju tržišne stabilnosti. Cena dizela, kaže, biće pod nadzorom, kako bi se izbegao negativan uticaj rasta akciza.

„Cilj nam je da može samo da dođe do smanjenja cena, ali ne i do povećanja. Da ostanu stabilne naravno, a ukoliko na tržištu dođe do pada cena, da se onda snižavaju. Nafta i gorivo jako utiču na inflatorne pritiske. Cilj nam je da inflaciju držimo pod kontrolom i da zaštitimo standard građana“, ističe ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Dizel gorivo je i najprodavanije na pumpama u Srbiji, a jesenja setva i zimski period povećavaju potrošnju. Stručnjaci očekuju da država i posle oktobra nastavi da ograničava cenu.

I cena sirove nafte na svetskim berzama ove sedmice konačno je počela da pada. Barel je sa 95 dolara skliznuo na oko 85 dolara. Dodatno, i Rusija je delimično ukinula zabranu izvoza dizela kojeg na evropskom tržištu od septembra nema dovoljno.

Foto Pixabay.com
Prethodni članakPOPIS POLJOPRIVREDE U OPŠTINI KLADOVO TEČE PO PLANU /VIDEO/
Naredni članakPU BOR: UBISTVO U MAJDANPEKU