NOVE KOMPANIJE ZAINTERESOVANE ZA DUALNO OBRAZOVANJE

135

Od jeseni u dualnom obrazovanju učestvovaće 950 kompanija, 100 više preduzeća nego ove školske godine.

Od naredne školske godine u obuci učenika po dualnom modelu obrazovanja učestvovaće oko 950 kompanija, od kojih je 100 novih preduzeća, što predstavlja rast od 12 procenata s obzirom da se trenutno dualno obrazovanja realizuje u 850 preduzeća.

Interesovanje za dualnim obrazovanjem u Srbiji neprestano raste iz godine u godinu, o čemu svedoče podaci koji su prikupljeni nakon zatvaranja novog ciklusa prijava poslodavaca za narednu školsku godinu. Najveće interesovanje privrede vlada u sektoru mašinstva i obrade metala, trgovine, ugostiteljstva i turizam, kao i obrazovni profili iz područja elektrotehnike. Među najtraženijim obrazovnim profilima su bravar-zavarivač, operater mašinske obrade rezanjem, tehničar za kompjutersko upravljanje (CNC) mašina, električar, tehničar mehatronike, elektromonter mreža i postrojenja, kuvar, trgovac i konobar.

O rezultatima koje je postiglo dualno obrazovanje u Srbiji govore i brojke: više od 850 kompanija se nalazi u sistemu dualnog obrazovanja, a u više od 150 škola postoji mogućnost realizacije pomenutog modela, dok se učenici trenutno školuju za neki od 65 obrazovna profila iz najrazlilitijih područja rada, a od jeseni će na raspolaganju moći da biraju neki od ukupno 72 obrazovna profila.

Foto PKS

Prethodni članakNSZ RASPISALA JAVNE POZIVE I KONKURSE
Naredni članakSJAJNI KARATISTI KLADOVA OSVOJILI DEVET MEDALJA