ODRŽANA RADIONICA „LOKALNE SAMOUPRAVE I POLITIKA PODSTICAJA RAĐANJA“

167
U saradnji sa lokalnom samoupravom Nevladina organizacija „Inkluzija danas“ iz Prokuplja u Kladovu je održala tematsku edukativnu radionicu “ Lokalne samouporave i politika podsticaja rađanja“. Kako se čulo namera je da se podigne svest o demografiji i važnosti popluacione politike za državu i lokalnu zajednicu.
Specifični ciljevi su borba protiv bele kuge, promovisanje mera populacione politike u lokalnoj sredini. Strategija podsticanja rađanja jedan je od modela kako bi se izašlo u susret specifičnim potrebama stanovništva na lokalu – istakao je Miodrag Gubijan iz NVO „Inkluzije danas“ i naglasio da je edukacija namenjena strukturama koje se bave decom, populacijom i demografijom, u cilju sticanja novih znanja, radi efikasnijeg rešavanja problema.
Opština Kladovo pored direktnih finansijskih davanja porodici, u odnosu na aktuelni budžet izdvaja značajna srestva i za finansiranje  drugih  mera  za unapređenje populacione politike.
Roditeljima prvorođene i drugorođene dece lokalna samouprava na ime jednokratne novčane pomoći isplaćuje po 50.000 dinara, dok je za svako treće i naredno dete dete taj iznos stotinu hiljada dinara. Opština Kladovo finansira i realizaciju programa „Pomoć u kući“ koji sadrži usluge socijalne zaštite, a pet gerentodomaćica brine o 50 osoba. Za uslugu lični pratilac deteta za adekvatno pružanje podrške deci sa smetnjama u razvoju i deci sa invaliditetom u Kladovu je obučeno 15 osoba.To im omogućava angažovanje u svojstvu ličnog pratioca deteta u sistemu socijalne zaštite i u obrazovnom sistemu- pojasnila je Gordana Gramić rukovodilac odeljenja za privredu u Opštinskoj upravi Kladovo.

 

Gramić je podsetila i da je U okviru realizacije projekta „Za decu Kladova“ koji sadrži proširenje kapaciteta PU „Neven“, za sanaciju objekta u naselju „Pemci“  Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju opredelilo je 9,5 miliona dinara za proširenje kapaciteta.
Reč je o investiciji vrednoj 15,9 miliona dinara pa je za obnovu i stavljanje u funkciju dela tog objekta opština Kladovo iz budžeta za 2024. godinu izdvojila dodatnih 6,4 miliona dinara.
https://youtu.be/4tMXMMMVP2c?si=f5UoLhYOyHuHHMO5
Prethodni članakU KLADOVU UHAPŠEN BEOGRAĐANIN
Naredni članakTREĆINA NEZAPOSLENIH U OPŠTINI KLADOVO SREDNJOŠKOLCI