OPŠTINA KLADOVO OBELEŽAVA 500 GODINA OD IZGRADNJE TVRĐAVE „FETISLAM“

204

Ove godine navršava sa 500 godina od izgradnje tvrđave Fetislam koja je podignuta na obali Dunava. Opština Kladovo nizom sadržaja obeležiće vredan jubilej, a za finansiranje programa iz budžeta za 2024. godinu izdvojeno je 3,3 miliona dinara.

created by dji camera

Izgradnja ovog dunavskog zdanja je delo sultana Sulejmana Veličanstvenog, koji je 1524. godine zapovedio da se napravi utvrđenje na Dunavu. Srednjovekovna tvrđava Fetislam je kulturno-istoriski kompleks koji na 16 hektara sadrži Mali grad sa dvostrukim zidovima u obliku četvorougaonika sa dvanaest kula sagrađen 1524. godine, da bi kasnije Turci dogradili i Veliki grad.

created by dji camera

Fetislam je često menjao svoje gospodare da bi 1867. godine Kladovska tvrđava,  bila predata knezu Mihailu Obrenoviću, čime je zvanično poslednji turski vojnik napustio teritotriju srpske Kneževine. Datum predaje ključeva 26. april od 2002. godine se obeležava kao Dan opštine Kladovo.

created by dji camera

Evropska unija je prepoznala Fetislam kao važan deo ne samo srpskog već i evropskog kulturnog nasleđa. Za realizaciju projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ , u obnovu i rekonstrukciju srednjovekovne tvrđave iz fondova EU opredeljeno je oko 1,3 miliona evra. Rekonstrukcija tvrđava trajala je tri godine, a završena je u aprilu 2023. godine.

created by dji camera

Obnova je zahtevala konzervatorske radove Varoš kapija, sa bedemom od prvog do šestog bastiona i pripadajućim lagumima, kapije, letnje pozornica i priobalne kule u Malom gradu.

 

Rekonstrukcija  tvrđave Fetislam značajna je  ne samo sa istorijskog i kulturološkog aspekta očuvanja srpskog i evropskog nasleđa, već i kao prostor koji će obogatiti turističku ponudu Kladova i doprineti privrednom razvoju i otvaranju novih radnih mesta.

U tvrđavi je sagrađen  moderan Vizitorski centar u kome se čuvaju vredni eksponati dostupni posetiocima.

 

 

Prethodni članakPRIJAVE ZA 23. BOGOJAVLJENSKU TRKU ZA ČASNI KRST U HRAMU „SVETI ĐORĐE“
Naredni članakUSKORO KONKURSI ZA SUFINANSIRANJE ZELENIH PROJEKATA