OPŠTINA KLADOVO PREDSTAVILA SE POSETIOCIMA SAJMA TURIZMA

1628

Opština Kladovo i ove godine predstavila se na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu. Brojni posetioci mogli su da se upoznaju sa kulturno istorijskim znamenitostima.

Turistička organizacija je ove godine predstavila Kladovo sa svim svojim turističkim adutima kao posebno atraktivnu turističku destinaciju.

Turistička organizacija Kladova u saradnji sa turističkim organizacijama iz Majdanpeka, Golupca i Negotina učestvovuje na 44. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu. Širok spektar turističkih sadržaja opštine Kladovo predstavljen je putem štampanih materijala, kao i prikazivanjem atraktivnog promotivnog filma. Na zajedničkom štandu „Donje Podunavlje“ turističku ponudu predstavile su lokalne turističke organizacije, kao i brojni privredni subjekti.

Brojni zainteresovani posetioci mogli su da se upoznaju sa kladovskim kulturno istorijskim znamenitostima, kao i sa turističkim i privrednim resursima. Promovisan je sa svim svojim lepotama i sadržajima koje nudi sam grad Kladovo. Sa ponosom je predstavljena nezaobilazna turistička atrakcija, simbol Kladova – tvrđava Fetislam. Posetioci su bili u prilici da čuju priče o Trajanovm mostu, Trajanovoj tabli. Predstavljena im je i Blederija kao veoma posećena prirodna lepota ovog kraja. Imali su čime Kladovljani da se pohvale i kada je gastronomska ponuda u pitanju.

„Zaista sam ponosam stanovnik Kladova, mesta gde je Dunav najlepši. Vodopad Blederije je jedan od najlepših vodopada u Srbiji, a baštinimo i nasleđe Rimskog carstva Trajanovu tablu, ostatke Trajanovog mosta, koji je hiljadu godina bio najduži most na svetu i rimsko utvrđenje Dijanu. Najveći biser naše opštine je tvrđava Fetislam koju smo obnovili prošle godine, uz podršku Evropske unije i GIZ-a, Ministarstva turizma i predsednika Republike, ali i velikim zalaganjem našeg tima“, izjavio je Saša Nikolić, predsednik opštine Kladovo.

Objedinjena ponuda lokalnih turističkih organizacija Donjeg Podunavlja je predstavljena u Hali 4, na štandu broj 4077. Štand će biti dostupan posetiocima sajma do zatvaranja, u nedelju, 26. februara.

Cilj promocije Donjeg Podunavlja je da se stvori prepoznatljiva turistička destinacija, u kojoj će svi akteri u oblasti turizma, ugostiteljstva, kulture i lokalnih vlasti sarađivati. Potrebno je da se postave standardi, zaokruži narativ o Donjem Podunavlju i Istočnoj Srbiji i da se umreže sve atrakcije, kako bi se omogućio nesmetani protok turista i posetilaca. Razvoj turizma doprinosi ekonomskom osnaživanju regiona, koji je prevashodno ruralan i koji trpi posledice odliva stanovništva. Turizam bi mogao da popravi tu sliku, omogućio mladima da ostanu u regionu, a svoju perspektivu prepoznaju upravo u turizmu i ugostiteljstvu.

„Evropska unija je prijatelj Istočne Srbije. Zbog toga podržavamo razvoj turizma i bogatog kulturnog nasleđa, u sartdnji sa opštinama, turističkim organizacijama i drugim institucijama na lokalu. Fokus nam je, između ostalog, da podržimo i privatni sektor u ekonomnskom razvoju i proširivanju njihovih ponuda. Istočna Srbija zaista ima šta da ponudi i zbog te svoje raznolikosti i potencijala, Evropska unija će nastaviti da je podržava kao i do sada“, rekla je Ana Stanković, menadžerka projekta EU Delegacije u Srbiji.

„Dva razloga su zašto Evropska unija ulaže u turizam i kulturno nasleđe u Istočnoj Srbiji. Prvo, turizam ima potencijal da bude pokretač ekonomskog razvoja i da stvara nova radna mesta. Drugi razlog je što je kulturno nasleđe važno za identitet, a kulturna raznolikost predstavlja najveće bogatstvo Evrope“, ispričao je Aleksandar Bec, vođa EU projekta za razvoj turizma i predstavnik GIZ-a.

Prezentaciju i panel diskusiju organizovali su turističke organizacije Golupca, Majdanpeka, Kladova i Negotina, turistički prostori Golubački grad i Lepenski Vir i zaštićeno prirodno područje Nacionalni park Đerdap, uz podršku Dunavskog centra za kompetenciju i projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji finansiraju Evropska unija i Nemačka Vlada, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u saradnji sa Ministarstvom turizma i omladine.

Prethodni članakPREDSTAVA „PRIČA SE PO GRADU“ NAPUNILA KLADOVSKU DVORANU /VIDEO/
Naredni članakU FEBRUARSKOJ AKCIJI SAKUPLJENE 42 JEDINICE KRVI