POČELA PRIMENA NOVOG ZAKONA U SAOBRAĆAJU

663

Počela je primena novog Zakona o bezbednosti saobraćaja. Izmena koja će najviše pogoditi vozače jeste mogućnost da policija prvo privremeno, a onda posle pravosnažne presude i trajno, oduzme vozilo.

Reč je o prekršajima kao što su vožnja pod dejstvom alkohola sa više od 1,2 promila, odbijanje alkotestiranja ili drogatestiranja, prekoračenje propisane brzine kretanja vozila, prevoz deteta mlađeg od 12 godina na mestu koje nije predviđeno za sedenje, prolazak kroz najmanje dva crvena svetla na semaforu u razmaku kraćem od 10 minuta, preticanje kolone vozila preko neisprekidane (pune) linije, vožnja bez vozačke dozvole, ili tokom mere zabrane upravljanja vozilom.

Novim zakonom ograničena je brzina kretanja električnih trotineta, propisana je starosna granica za vožnju od 14 godina, a predviđeno je i da vozači imaju zaštitnu opremu. Njima se upravlja na biciklističkim stazama, ili kolovozom ako nema biciklističkih staza. Zabranjena je vožnja trotoarom i pešačkim zonama, kao i prevoz više osoba.

Saobraćajni policajci imaće kamere prikačene magnetom ili zakačene na džep uniforme i biće u obavezi da je koriste prilikom obavljanja dužnosti. Na taj način biće dokumentovan rad policajaca, utvrđivanje osnovanosti pritužbi građana, ali i sprečavanje pojave zloupotrebe i korupcije. Policajci koji na svojim uniformama budu nosili ove uređaje biće u obavezi da obaveste građanina da se postupanje prema njemu snima audio i vizuelno.

Foto Pixabay.com

Prethodni članakMINIMALAC OD 1. JANUARA 47.154 DINARA
Naredni članakSTIŽU NOVI UGOVORI EPS-a