POČELO PRIJAVLJIVANJE ZAINTERESOVANIH ZA POPISIVAČE POLJOPRIVREDE

686

Porodična poljoprivredna gazdinstva, biće popisana na terenu, a akcija počinje 1. oktobra. Prijavljivanje za popisivača je počelo, odvija se elektronskim putem i traje do 21. avgusta.

Popis poljoprivrede 2023. priprema, organizuje i sprovodi Republički zavod za statistiku, u skladu sa Zakonom o Popisu poljoprivrede 2023. godine i u okviru projekta pretpristupnih fondova Evropske unije IPA (Instrument Pre-accession Assistance) 2018.

„Podaci će omogućiti pregled stanja poljoprivrede na nacionalnom i lokalnom nivou, kao i na nivou gazdinstava, i zadovoljiti nacionalne potrebe i potrebe međunarodnih institucija i organizacija za strukturnim podacima u ovoj oblasti“, kažu iz Republičkog zavoda za statistiku.

Popisivanje gazdinstava pravnih lica koja se bave stočarskom proizvodnjom počinje 1. oktobra 2023. i trajaće 15 dana. Za fizička lica, odnosno porodična poljoprivredna gazdinstva, to će biti urađeno na terenu i započinje 1. oktobra, a završava se 15. decembra 2023. godine. Prvi, preliminarni rezultati biće objavljeni najkasnije do 31. januara 2024. godine, a konačni će se sukcesivno objavljivati do 31. decembra 2025. godine.

Upitnik obuhvata podatke o zemljištu, voćnjacima i vinogradima, stočnom fondu i načinu držanja stoke, radnoj snazi, mehanizaciji i poljoprivrednim objektima, navodnjavanju, obradi i održanju zemljišta.

„Sva poljoprivredna gazdinstva u Popisu poljoprivrede 2023. će odgovarati na oko 60 pitanja, dok će pojedina gazdinstva, izabrana u uzorak, odgovarati i na dodatnih 20-ak pitanja u zavisnosti od tematike. Kompletni upitnik ima 16 strana“.

Najtraženiji podaci su oni koji se odnose na očekivanu i ostvarenu godišnju poljoprivrednu proizvodnju, naročito podaci o očekivanoj proizvodnji ratarskih useva – pšenice i kukuruza, zatim voća, kao i podaci o stočnom fondu i stočarskoj proizvodnji.

„Učešće je obavezno i svako odbijanje davanja podataka ili davanje netačnih podataka povlače prekršajnu odgovornost i novčanu kaznu“, navode nadležni iz Zavoda za statistiku.

Svaki građanin Republike Srbije sa navršenih 18 godina i najmanje srednjim obrazovanjem može da radi u svojstvu popisivača. Javni poziv za prijavu kandidata za to mesto biće objavljen 15. avgusta 2023.

Prijavljivanje je isključivo elektronskim putem na sajtovima: www.popispoljoprivrede.stat.gov.rs i www.stat.gov.rs. Detaljna procedura za izbor ovog mesta biće blagovremeno objavljena.

Foto Pixabay.com

Prethodni članakDRUGO KOLO IZVLAČENJA „UZMI RAČUN I POBEDI“ OD JESENI
Naredni članakHUMANITARNI KONCERT VEČERAS U DVORANI CENTRA ZA KULTURU