POČINJU PRIJEMNI ISPITI NA FAKULTETIMA UNIVERZITETA U BEOGRADU

236

U prvom upisnom roku na 31 fakultet prijavilo se ukupno 18.088 kandidata, a najveće interesovanje je za Fakultet organizacionih nauka (FON) sa 2.308 prijavljenih kandidata, saopštio je Univerzitet u Beogradu. Prijemni ispiti u prvom upisnom roku na fakultetima Univerziteta u Beogradu, počinju danas i trajaće do petka.

U odnosu na predviđen broj mesta, posle FON-a najveće interesovanje je na Stomatološkom, Arhitektonskom, Medicinskom i Elektrotehničkom fakultetu. Kad je reč o studijskim programima, najveće interesovanje je, kao i prošle godine, za psihologiju na Filozofskom fakultetu – 547 kandidata za 116 mesta (4,71). Najmanje prijavljenih kandidata je na Fakultetu za fizičku hemiju, Fizičkom fakultetu i Tehničkom fakultetu u Boru.

„Prijemni ispiti počinju u ponedeljak i traju do petka. Uprava Univerziteta je u saradnji sa MUP-om delovala preventivno kako bi prijemni ispiti bili organizovani na najbezbedniji mogući način“, istakao je prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu prof. dr Dejan Filipović.

Objasnio je da se danas održavaju prijemni ispiti na 13 fakulteta, od čega sedam fakulteta ima prijemni samo tog dana: Arhitektonski, Saobraćajni, Fakultet političkih nauka, Ekonomski, Biološki, Geografski i Hemijski. Na još šest fakulteta, u zavisnosti od studijskog programa ili predmeta koji se polažu, danas počinju prijemni ispiti: Filozofski, ETF, Rudarsko-geološki fakultet, Učiteljski, Fizički fakultet i Poljoprivredni.

„Poruka kandidatima je da na prijemni dođu odmorni i da budu sigurni u sebe. Ovo je prvi ozbiljniji test u njihovoj karijeri i treme mora da bude, ali neka bude pod kontrolom. U zavisnosti od vrste prijemnog ispita, uvek savetujem da se pročitaju sva pitanja ili zadaci i da se krene od zadataka tj. pitanja koja kandidat zna, a da se za kraj ostave najteži zadaci. Na nekim ispitima nema uvek dovoljno vremena ili ima negativnih bodova, pa je zato važno dobro startovati sa prijemnim. Srećno svim kandidatima i želim im da upišu željeni fakultet“, poručio je Filipović.

Polaganje prijemnog ispita traje do 30. juna, a konačne rang-lista biće objavljene 10. jula. Upis počinje najkasnije 10. i traje najduže do 14. jula. Do 15. jula fakulteti dostavljaju Rektoratu Univerziteta u Beogradu podatke o preostalom broju slobodnih mesta.

Uspeh u srednjoj školi nosi najmanje 16, a najviše 40 bodova, dok na prijemnom kandidat može da osvoji maksimum 60 poena. Brucoš može osvojiti najviše 100 poena, za ulazak na budžet potreban je najmanje 51 bod, a za samofinansiranje najmanje 30 bodova.

Prema odluci Vlade Srbije, u prvu godinu studijskih programa osnovnih strukovnih, osnovnih akademskih i integrisanih studija na univerzitetima i fakultetima u njihovom sastavu, čiji je osnivač Republika, na teret budžeta biće upisano 17.822 brucoša, od koji je najviše u Beogradu – 9.743.

Foto Wikipedija Izvor RTS, Novosti

Prethodni članakDOBAR KVALITET JEČMA U KLJUČKOJ NIZIJI
Naredni članakAKCIJA DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI U ČETVRTAK