PODRŠKA EU TURISTIČKOM SEKTORU U OPŠTINI KLADOVO

501

Šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, ambasador Sem Fabrici posetio je Kladovo i obišao projekte koje finansira EU kroz program „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“. Tokom posete, Fabrici je podsetio da podrška Evropske unije turističkom sektoru Srbije datira još pre COVID-a, sa ciljem  da se integrišu srpska privreda i bogato kulturno nasleđe.

Boraveći u Kladovu, ambasador Fabrici je posetio Tvrđavu Fetislam čija je rekonstrukcija uveliko u toku. Revitalizacija obuhvata Varoš kapiju sa pratećim lagumima, kao i Mali Grad sa letnjom pozornicom, ulaznom kapijom i priobalnim kulama.
–  Rekonstrukcijom Fetislama će se privući veći broj posetilaca, ne samo domaćih već i inostranih. Upravo o vezi između kulturnog nasleđa i turizma razgovarao sam danas sa predsednikom Opštine Kladovo i zaključili smo da ovde u Kladovu postoje svi neophodni uslovi da se napravi jedna dobra, kombinovana ponuda koja će privući zaista veliki broj turista, a to su kultura, umetnost i gastronomija – sve u jednom.“, izjavio je Fabrici.

 


U toku zajedničke posete na Tvrđavi Fetislam,  Saša Nikolić, predsednik Opštine Kladovo, istakao je koliko je podrška Evropske unije značajna za Kladovo i region.  „Ovaj projekat jeste značajan za Opštinu Kladovo, ali je mnogo bitan i za celo Donje Podunavlje i istočnu Srbiju. Kladovo jeste grad koji prepoznaje turizam kao jedan od pokretača ekonomskog razvoja.“

 


Prilikom posete, ambasador Fabrici je obišao i dva domaćinstva koja su korisnici bespovratnih sredstava kroz projekat „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“. I tu je rekao da je lepo videti da mali preduzetnici svojom inovativnošću i posvećenošću unapređuju lokalnu turističku ponudu. „Kroz sredstva projekta, turističko domaćinstvo koje sam danas obišao je prešlo sa korišćenja fosilnih goriva na solarnu energiju, što me dodatno raduje, s obzirom na važnost koju EU pridaje zelenoj agendi“ , istakao je ambasador Fabrici.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prethodni članakBASKET TURNIR RODA 3X3 13. JUNA U KLADOVU
Naredni članakU OPŠTINI KLADOVO VAKCINISANO VIŠE OD 15.000 ODRASLIH GRAĐANA