PODSTICAJI U POLJOPRIVREDI

503

Trenutno je aktuelno nekoliko podsticaja: za organsku proizvodnju u ratarstvu i stočarstvu, podsticaji za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne proizvodnje biljnih kultura.

Podsticaji za organsku biljnu proizvodnju iznose 63.000 dinara po hektaru,poljoprivredno gazdinstvo može konkurisati najviše za 20 hektara obradive zemlje. Svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu podneti prijave za podsticaje na portalu ePodsticajido 25. avgusta.

Najviši ukupni iznos podsticaja za organsko stočarstvo koji korisnik podsticaja može da ostvari za jednu kalendarsku godinu u skladu sa ovim pravilnikom iznosi 55.000.000 dinara. Svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu podneti prijave za podsticaje na portalu ePodsticaji do 31 avgusta.

Nedavno je raspisan javni poziv za podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne proizvodnje biljnih kultura. Podsticaji obuhvataju investicije u nabavku novih mašina i opreme za: primarnu proizvodnju biljnih kultura u zaštićenom prostoru; primarnu proizvodnju voća i grožđa; primarnu proizvodnju povrća, cveća, aromatičnog i lekovitog bilja; ubiranje voća, grožđa, povrća, cveća, aromatičnog i lekovitog bilja; primarnu proizvodnju žitarica, industrijskog i krmnog bilja; obradu zemljišta, zaštitu biljaka od bolesti, korova i štetočina, prihranjivanje/đubrenje i transport primarnih poljoprivrednih proizvoda;navodnjavanje biljnih kultura.

Ostvaruje se pravo na podsticaje ako je u potpunosti realizovalo investicije za koje podnosi zahtev u periodu od 1. januara godine u kojoj se podnosi zahtev, a najkasnije do dana podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje; je vrednost investicija za koje se podnosi zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje jednaka ili veća od 65.000 dinara; je iznos pojedinačnog računa jednak ili veći od 50.000 dinara i ako je na računu iznos za svaku pojedinačnu investiciju. Svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu podneti prijave za podsticaje na portalu ePodsticaji. do 7. septembra.

Prethodni članakPOPIS POLJOPRIVREDE OD 1. OKTOBRA DO 15. DECEMBRA /VIDEO/
Naredni članakNA PRELAZU ĐERDAP UHAPŠEN ZBOG DROGE