POSMATRAČI OEBS-A PRATIĆE IZBORE U OPŠTINI KLADOVO

223

U sali Skupštine opštine održan je sastanak predstavnika Izborne komisije opštine Kladovo sa OEBS-ovim posmatračima izbora koji će se održati 17. decembra.

Sastanku su prisustvovali predsednica Izborne komisije opštine Kladovo Ema Atanasijević, zamenica predsednice izborne komisije Marica Skrlatović, zamenik sekretara izborne komisije Branislav Jordačević, načelnik Opštinske uprave Kladovo, Dušan Belić i dugoročni posmatrači OEBS misije za posmatranje izbora u Srbiji, Patricia Cavanagh i Aleksandr Studenikin.

Misiju predvodi ambasador Albert Jonson i čini je glavni tim od 11 međunarodnih stručnjaka sa sedištem u Beogradu, kao i 30 dugoročnih posmatrača koji će biti raspoređeni širom zemlje, počevši od 21. novembra. ODIHR će zatražiti angažovanje 250 kratkoročnih posmatrača, koji bi se pridružili misiji nekoliko dana pre dana izbora.Misija će procenjivati sprovođenje izbora u odnosu na usklađenost sa OEBS-ovim i drugim međunarodnim obavezama i standardima za demokratske izbore, kao i usklađenost sa nacionalnim zakonodavstvom.

Posmatrači će pažljivo pratiti sve aspekte izbora, uključujući predizborne i postizborne aktivnosti. Fokus će naročito biti usmeren ka primeni pravnog okvira, sprovođenju predizborne kampanje, uključujući i kampanju na društvenim medijima, kao i ka radu izborne administracije na svim nivoima, rešavanju izbornih sporova i medijskoj pokrivenosti izbora. Posmatrači će takođe ocenjivati sprovođenje prethodnih preporuka ODIHR-a u vezi sa izborima.

Dan nakon izbora, na konferenciji za medije, misija će objaviti preliminarne nalaze i zaključke. Konačni izveštaj sa ocenom celokupnog izbornog procesa i preporukama, biće objavljen nekoliko meseci nakon završetka procesa.

Prethodni članakPROGLAŠENA LISTA „DOSTA JE BILO“ I SOCIJALDEMOKRATSKE STRANKE
Naredni članakDECA ISPRED EKRANA – KOLIKO I KAKO /VIDEO/