Potpisan Memorandum o saradnji za rekonstrukciju tvrđave Fetislam

263

Nemačka organizacije za međunarodnu saradnju GIZ potpisala je sa predsednikom opštine Kladovo Sašom Nikolićem Memorandum o saradnji za rekonstrukciju tvrđave Fetislam u Kladovu. Zbog situacije sa epidemijom korona virusa, događaj je organizovan onlajn. Događaju su pored predstavnika GIZ-a i predsednika opštine Kladovo prisustvovali i ambasador Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji, Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije, Tatjana Matić, ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije i Aleksander Bec, vođa tima EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam.

Projekat obnove Fetislama će izuzetno uticati na jačanje turističke ponude Kladova, ali i celog Donjeg Podunavlja. Stvoriće se nova radna mesta, što je takođe izuzetno važno. Zahvalio bih se predstavnicima EU, kao i ministarkama Tatjani Matić i Jadranki Josimović, u svoje lično ime i u ime svih Kladovljana – izjavio je Saša Nikolić, predsednik opštine Kladovo.

“EU za kulturno nasleđe i turizam” je projekat Evropske unije usmeren na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj istočne Srbije i Donjeg Podunavlja. Finansiraju ga Evropska unija sa 15 miliona evra i nemačko Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ sa 1,6 miliona evra, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ. Projektom je predviđena rekonstrukcija Glavne kapije Fetislama, sa bedemom od prvog do šestog bastiona i pripadajućim lagumima, ali i kapije, letnje pozornice i priobalnih kula u “Malom gradu”.