POTPISANI UGOVORI SA 14 PROTIVGRADNIH STRELACA

120

Predstavnici Hidrometeorološkog zavoda Srbije sa radarskog centra „Crni vrh “ potpisali su ugovore o radu sa 14 strelaca iz opštine Kladovo. Oni će tokom sezone odbrane od grada, od leda čuvati 26.940 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta.

Za sada aktivno će biti sedam od ukupno 12 stanica, jer je pet van funkcije u Rtkovu, Kupuzištu i Velikoj Kamenici zbog nedostatka strelaca, a u Kilomi i Reci zbog lošeg stanja objekata. Za aktivnosti sa lansirnih stanica biće obezbeđeno po 11 raketa kaže Stanislav Žumarević koji na protivgradnoj stanici Mala Vrbica dežura bezmalo dve decenije.

Strelci od države imaju mesečnu nadoknadu od 5.000 dinara, dok im na ime troškova nastalih za vreme angažovanja na protivgradnim stanicama lokalna samouprava isplaćuje dodatno po 10.000 dinara svakog meseca.Posao protivgradnog strelca veoma je složen, jer zahteva stalnu pripravnost tokom šestomesečnog dežurstva, to su prepoznali u nekim mesnim zajednicama pa dodatno stimulišu aktivnosti meštana koji im od leda čuvaju letinu- navodi Gordana Gramić rukovodilac odeljenja za privredu u Opštinskoj upravi Kladovo.

Srbija  će i ove godine imati dovoljno raketa za protivgradnu odbranu, navode iz  Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Za aktivnosti sa lansirnih rampi na kojima će dežurati 14 strelaca obezbeđen je isti broj raketa kao i prethodne godine rekla je Gordana Gramić rukovodilac odeljenja za privredu i pozvala zainteresovane kandidate za rad na protivgradnim stanicama u Rtkovu, Kupuzištu i Velikoj Kamenici da se prijave u zgradi Opštinske uprave.Sezona odbrane od grada startuje 15. aprila i traje šest meseci, do 15. oktobra.

https://youtu.be/YeaHWRTNLmo?si=j_F7oGB52P3WoeGn
Prethodni članakPOBEDA KLJUČA POSLE 133 DANA
Naredni članakUSPEŠNI NASTUPI KLADOVSKIH SREDNJOŠKOLACA, MARKO BARBULOVIĆ DRUGI U SRBIJI