PREDSEDNIČKI I PARLAMENTARNI IZBORI 3.APRILA

132

Sporazum o unapređenju uslova za održavanje izbora, koji je potpisan u Skupštini Srbije, predviđa, između ostalog, održavanje svih izbora 3.aprila. Novina je da će biti potrebno manje, odnosno 5000 potpisa birača za kandidovanje izbornih lista.

Formira se i radna grupu za eksternu kontrolu biračkog spiska, kao i donošenje pravilnika za javne servise. Povećana je i naknada za članove biračkih odbora sa 1500 na 2000 dinara. U dokumentu, objavljenom na sajtu parlamenta, navodi se da će istog dana, 3.
aprila 2022. biti održani redovni izbori za predsednika Republike i Skupštinu grada Beograda i vanredni parlamenrtarni izbori. Izbore za predsednika Republike raspisuje predsednik Narodne Skupštine 2. marta sledeće godine, dok će izbore za narodne poslanike raspisati predsednik Srbije 15. februara, a istog dana predsednik parlamenta raspisaće izbore za odbornike beogradske Skupštine. Sporazum su sa predstavnicima vlasti odnosno Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije od stranaka opozicije potpisali pokret Dosta je bilo, Srpski pokret Dveri, Srpska stranka zavetnici, Srpska radikalna stranka, Zrava Srbija.kao i koalicija NADA koju čine Demokratska stranka Srbije i Pokret za obnovu kraljevine Srbije.