PREDSTAVLJENE MERE 3 I 7 IPARD 3 PROGRAMA ZA PODSTICAJE U POLJOPRIVREDI

156
Javni poziv za IPARD  podsticaje za poljoprivrednike, u okviru IPARD 3 programa za Mere 3 i 7 trebalo bi uskoro da bude raspisan-čulo se na radionici koja je uz podršku RARIS-a i jedinice lokalne samouprave održana u Kladovu. Govornici su bliže objasnili šta tačno podrazumevaju mere 3 i 7 – kome su namenjene, šta su njihovi ciljevi i koliko sredstava korisnici mogu dobiti.
Mera 3 IPARD 3 programa se odnosi na investicije u fizičku imovinu u okviru prerade i marketinga pojoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva.To su one investicije koje doprinose razvoju konkurentnosti poljoprivrednog proizvođača na tržištu-pojasnila je
        Slađana Gluščević direktorka SMART-IPARD Novi Sad.
Kako se čulo  tokom IPARD II ciklusa  sve više je raslo interesovanje za  meru 7 pa  je ona sada unapređena i proširena, jer osim ruralnog turizmai nudi još veće mogućnosti – ne samo poljoprivrednicima, već i onima koji se bave nepoljoprivrednim delatnostima.
Važno je samo da se te delatnosti obavljaju u ruralnim područjima.Osim ruralnog turizma, Mera 7 podrazumeva i sektore direktnog plasmana i usluga malog obima,a onaj ko podnosi zahtev mora biti proizvođač- naglasila je Slađana Gluščević.

Osim u Kladovu info sesija održana je i u Boljevcu, a stručnjaci za IPARD su učesnicima predstavili proces konkurisanja, osnovne uslove, zahteve i kriterijume za konkurisanje i bodovanja projekata. Prisutni su pokazali najviše interesovanja za konkurisanje za meru koja se odnosi na ruralni turizam.

 

Prethodni članakPRIJAVA ŠTETE OD NEVREMENA U OPŠTINI KLADOVO DO 30.JUNA
Naredni članakŽETVA PŠENICE U PUNOM JEKU PRINOSI OD 3,5 DO 4 TONE ZRNA PO HEKTARU