PRIVREMENO PA KONAČNO REŠENJE PENZIJE

1267

Ako su ispunjeni uslovi za ostvarivanje prava na penziju, ali se, na osnovu podataka utvrđenih u matičnoj evidenciji, ne može odlučiti o konačnom iznosu penzije, donosi se privremeno rešenje o akontativnom iznosu penzije, u kome mora biti izričito naglašeno iz kojih razloga nije moguće odrediti konačan iznos penzije, poručuju iz PIO Fonda.

Ukoliko znate da su svi neophodni podaci prikupljeni i sva dokumentacija kompletirana, možete i sami da podnesete zahtev za donošenje rešenja i tako ubrzate postupak. U slučaju da u roku od 3 godine od dana pravosnažnosti privremenog rešenja nisu utvrđeni podaci koji nedostaju, privremeni iznos penzije postaje konačan o čemu se donosi rešenje po službenoj dužnosti.

Ako je penzioneru isplaćen manji iznos penzije od konačnog  Fond će razliku platiti penzioneru odjednom. Ukoliko je suprotan slučaj, da je korisniku isplaćen veći iznos privremene penzije, Fond će vršiti obustavu do jedne trećine mesečnog iznosa penzije, sve dok se razlika ne izmiri. Moguće je, međutim, i da se korisnik penzije i PIO Fond i drugačije dogovore.

Prethodni članakZAKAZANE KONSTITUTIVNE SEDNICE SAVETA NACIONALNIH MANJINA
Naredni članakNBS DONELA ODLUKU DA GRAĐANIMA PRODUŽI ROK OTPLATE KREDITA