REGISTRACIJA TROTINETA DO 15.JUNA

120
Agencija za bezbednost saobraćaja saopštila je da je lako električno vozilo, odnosno trotinet – motorno vozilo sa najmanje dva točka, mehaničkim upravljačem, bez mesta za sedenje, čija trajna nominalna snaga motora nije veća od 0,6 kW i čija najveća konstruktivna brzina ne prelazi 25 kilometara na sat i čija masa praznog vozila ne prelazi 35 kilograma.

Prema Pravilniku koji je stupio na snagu 5. aprila, posle 15. juna 2024. godine, u saobraćaju na putu mogu učestvovati samo laka električna vozila na kojima je postavljena nalepnica.Vlada Srbije usvojila je dopunjenu Uredbu o o cenama usluga koje vrši Agencija za bezbednost saobraćaja, koja predviđa cenu usluge izdavanja nalepnice za laka električna vozila – trotinete od 1.560 dinara i obrasca nalepnice od 500 dinara, objavljeno je u Službenom glasniku.

Vozači trotineta moraju imati zaštitnu biciklističku kacigu, kao i svetloodbojni prsluk u bilo koje doba dana, ukoliko se kreću po kolovozu, kao i da im prsluk neće biti potreban preko dana ukoliko se kreću biciklističkim stazama i trakama, kao i biciklističko-pešačkim trakama. Kada je reč o kolovozu gde je brzina ograničena na 50 km na čas, njime će moći da se kreću samo  punoletni vozači trotineta.

Kada je reč o maloletnim licima, trotinet mogu da voze deca uzrasta od 14 godina, i oni do 18. godine na kolovozu, odnosno biciklističkoj traci ili stazi, gde je brzina ograničena na 30 km na čas.

Prethodni članakPRIJAVA ZA BESPLATNE UDŽBENIKE ZA ŠKOLARCE DO 20. APRILA
Naredni članakATLETSKI DAN NA GRADSKOM STADIONU