REZULTATI KVALITETA VODE SA 10 JAVNIH ČESMI IZVORA

313

Rezultati uzorkovanja vode Zaječarskog zavoda za javno zdravlje “Timok” sa deset javnih česmi i izvora u opštini Kladovo  potvrdili su da je voda sa artetske česme u centru grada mikrobiološki ispravna, ali nije i fizičko- hemijski zbog povećane koncentracije amonijaka.

Voda se može  koristiti  za piće i pripremu hrane s obzirom da amonijak iz podzemnih voda ne utiče štetno na zdravlje potrošača, navodi se u obaveštenju za javnost koje je našoj redakciji dostavio nadležni opštinski inspektor za zažtitu životne sredine.

Uzorkovanjem je potvrđeno da se isti rezultati odnose i na vodu sa arterske česme kod baraka u Kladovu. Voda je ispravna i može se koristiti za piće i pripremanje hrane sa kaptažnog izvora “Lolić” u mesnoj zajednici Kostol, kao i sa izvora  i “Vojinović” u Kladovu. Rezultati analize kvaliteta potvrdili su da nije ispravna i ne preporučuje se za piće i pripremanje hrane voda sa arterske česme na gradskoj plaži zbog povećane koncenracije amonijaka  i primetne boje. Iako je mikrobiološki ispravna ne preporučuje se za piće i pripremu hrane ni voda sa kaptažnog  izvora “Pemci”. Zbog  prisustva streptokoka fekalnog porekla voda sa kaptažnog izvora “Marićević” nije za piće i pripremu hrane, kao ni voda sa kaptažnog izvora “Čuka” u mesnoj zajednici Podvrška zbog prisustva koliformnih bakterija i streptokoka fekalnog porekla. Sa kaptažnog izvora “Alu Meljenku” u Maloj Vrbici voda je mikrobiološki neispravna zbog povećanog broja aerobnih mezofilnih bakterija, kao i zbog mutnoće. Usled povećane koncentracije sadržaja nitrata fizičko-hemijski nije ispravna  voda sa arterske česme “La fntna”  u Maloj Vrbici, kao ni mikrobiloški zbog prisustva streptokoka fekalnog porekla navodi se u Obaveštenju koje je opštinski inspektor za zaštitu životne sredine dostavio našoj televiziji.