RIK OTVOREN ZA PRIJEM IZBORNIH LISTA

164

Nakon raspisivanja izbora, održana je prva sednica Republičke izborne komisije. Naredni korak je na strankama, pokretima i grupama građana koji izlaze na izbore – 10.000 overenih potpisa za izbornu listu koju predaju Republičkoj izbornoj komisiji.

Građani Srbije biraće novi sastav republičkog parlamenta – drugi put u dve godine. Istog dana, u pokrajini Vojvodini biraće se i novi sastav pokrajinskog rukovodstva, a lokalni izbori biće održani u Beogradu i još 65 gradova i opština.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević kaže za RTS da su praktično od danas otvoreni za prijem izbornih lista. Na birališta se izlazi 17. decembra, a izborne liste moguće podneti do 26. novembra, odnosno 20 dana pre održavanja izbora.

„Liste mogu podneti političke stranke, koalicije političkih stranaka, odnosno udruženja građana koje podnesu 10.000 pravno valjanih overenih izjava birača. Izuzetak su stranke nacionalnih manjina za koje je neophodno da podnesu najmanje 5.000 overenih izjava birača. Redosled na izbornom listiću ne određuje se žrebom, kao za predsedničke izbore, nego po vremenu proglašenja izborne liste“, kazao je Dimitrijević.

Biračka mesta određuju opštinske i gradske izborne komisije, u roku od 10 dana od dana raspisivanja izbora, a Republička izborna komisija određuje biračka mesta u inostranstvu, kao i u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija 20 dana pre dana održavanja izbora. Prošli put se glasalo na 8.267 biračkih mesta u zemlji i inostranstvu.

Doneta je i odluka i da se u 65 jedinica lokalne samouprave sprovedu lokalni izbori, tako da će u tom gradovima i opštinama birači glasati na dva glasačka listića.

„Što se tiče samog izbornog listića, mi smo na jučerašnjoj sednici utvrdili oblik, sadržinu i boju glasačkog listića, tako da će se, što se tiče parlamentarnih izbora, glasati na listiću boje svetla kajsija, dok će kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutuje biti plave boje. Za lokalne izbore kasnije će se utvrditi izgled listića“, objašnjava Dimitrijević.

Kada je reč o glasanju u inostranstvu, Dimitrijević kaže da RIK utvrđuje broj biračkih mesta u inostranstvu u zavisnosti od broja prijavljnih birača. Objasnio je da građani koji žele da glasaju mogu da izvrše prijavu u našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Foto Pixabay.com

Prethodni članakOD NOVE GODINE VEĆE SUBVENCIJE ZA POLJOPRIVREDNIKE
Naredni članakJAVNA RASPRAVA O BUDŽETU OPŠTINE KLADOVO ZA 2024. GODINU