SAOPŠTENJE OPŠTINE KLADOVO

1219

Apelujemo na građane i turiste na teritoriji opštine Kladovo da se pridržavaju mera na uređenim kupalištima kao što je kladovska plaža koje podrazumevaju ne konzumiranje alkohola, pravilan ulazak u vodu, tuširanje pre i posle ulaska u vodu i poštovanje odluka spasioca, koji se ponašaju po pravilima koja važe za uređeni deo kladovske plaže.

Usled nemilih događaja koji su se juče desili na teritoriji opštine Kladovo gde su nastradala dva građanina naše zemlje, jer su temperature u ovim danima označene crvenim meteo alarmima, apelujemo na sve žitelje naše opštine kao i na turiste da poštuju propisane mere nadležnih organa Republike Srbije. Ovom prilikom porodicama nastradalih opština Kladovo upućuje najdublje saučešće.

Molimo sve kupače na kladovskoj plaži koji se nalaze i van označenog dela, da uvek sve neprimerene situacije koje primete na istoj prijave spasiocu koji je tada na radnom mestu. Štab za vanredne situacije opštine Kladovo preporučuje stanovništvu, posebno hroničnim bolesnicima, da se zbog prognoziranih visokih temperatura preko 38 stepeni Celzijusa i upaljenog crvenog meteo alarma RHMZ-a pridržavaju saveta nadležnih. Ukoliko koriste terapiju obavezno je da prate instrukcije svojih lekara, kako za ponašanje tokom vrelih dana, tako i za uzimanje lekova. Ukoliko osete bilo kakav simptom poput glavobolje, mučnine, vrtoglavice, povraćanje i slično potrebno je da se odmah jave lekaru.

Stanovništvu se savetuje da se u periodu od 10 do 17 časova sklone sa sunca, da izbegavaju naporan fizički rad, a ako je neophodno, obavljati fizičke aktivnosti ujutru od četiri do sedam sati. Kada je reč o odevanju preporuka je da se nosi lagana, široka odeća svetlih boja od prirodnih materijala, šešir ili kapa sa širokim obodom i naočare za sunce. Telo rashlađivati tuširanjem ili kupanjem u mlakoj vodi i redovno unositi tečnost. Treba izbegavati alkohol, gazirana pića i napitke sa previše kofeina i šećera, jesti češće manje obilne obroke, bogate sezonskim voćem i povrćem, a izbegavati slanu, prženu i masnu hranu.

Dom i radne prostorije poželjno je rashlađivati tako da temperature tokom dana ne prelaze 30 stepeni Celzijusa, a u toku noći 24. Oni koji nemaju klima uređaje valjalo bi da provetre i rashlade prostorije tokom noći i u ranim jutarnjim satima, a tokom dana da zatamne prostorije. Poseban oprez potreban je i prilikom ulaska u vozilo koje je stajalo na suncu, gde treba otvoriti sva vrata i sačekati da se unutrašnje površine ohlade.

Foto Opština Kladovo

Prethodni članakRADOVI NA VODOVODNOJ MREŽI
Naredni članakBRZA SAOBRAĆAJNICA POŽAREVAC-GOLUBAC DO KRAJA 2025.