SOFIJA ČUPERKIĆ IZ PODVRŠKE „SUPER DEVOJČICA“

585

Sofija Čuperkić, učenica osmog razreda OŠ „Ljubica Jovanović Radosavljević“ iz Podvrške, progražena je za „Super devojčicu“. Sofija je jedna od 20 dobitnica iz Srbije za jednokratnu stipendiju, u iznosu od 25.000 dinara, koju dodeljuje Alternativni centar za devojke iz Kruševca, realizator kampanje „Podrži Super devojčice“. Ovu vrednu devojčicu interesuje biologija, bila je polaznik Letnje naučne škole u Petnici. Za ovaj konkurs Sofija se prijavila na inicijativu Dragane Dumitrašković, direktorke osmogodišnje škole u Podvrški i Magdalene Točaković, razrednog starešine.

U Alternativnom centru za devojke veruju da svaka devojčica poseduje Super moći koje mogu da promene svet na bolje. Zbog toga je ovaj centar, za devojčice od osam do 14 godina, koje veruju da imaju neki  dar iz oblasti nauke, umetnosti ili sporta i žele da tu svoju Super moć neguju i razviju, želeo da doprinese jednokratnom stipendijom kako bi one nastavile sa razvojem svojih talenata i veština. Kampanja je pokrenuta povodom Međunarodnog dana devojčica kako bi se podigla svest o pravima devojčica i njihovom osetljivom položaju, navode u Alternativnom centru za devojke.

Međunarodni dan devojčica prvi put je obeležen 11.10.1012. godine od strane Ujedinjenih Nacija sa idejom da se utiče na povećanje svesti o mnogim problemima i nejednakostima sa kojima se suočavaju devojčice širom sveta.

Prethodni članakKRPLJENJE UDARNIH RUPA
Naredni članakPOPIS U OPŠTINI KLADOVO IDE PLANIRANOM DINAMIKOM