SRETENJE GOSPODNJE SLAVA EPARHIJE TIMOČKE OBELEŽENA U KLADOVU

594

U hramu Svetog velikomučenika Georgija u Kladovu, arhijerejskom liturgijom, svetim pričešćem i rezanjem slavskog kolača, obeležena je slava Eparhije timočke, Sretenje Gospodnje.

Svetoj Liturgiji, dan ranije, prethodilo je praznično bdenije, koje je služio mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije. Današnju svečanu prazničnu službu služio je Njegovo preosveštenstvo Episkop timočki gospodin Ilarion uz sasluženje sveštenoslužitelja iz cele eparhije, a službu je ulepšalo pojanje hora crkve. Bila je ovo prilika da se arhijerejskim pohvalnicama odlikuju pojedinci koji su uspešno sarađivali sa Eparhijom timočkom.

Ovom prazničnom sabranju prisustvovao je Saša Nikolić, predsednik opštine Kladovo sa svojim saradnicima, predstavici ustanova, institucija, privrednici, gosti iz regiona i mnogobrojni vernici. Svim prisutnima u kladovskom hramu obratio se, čestitajući državni praznik mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Eparhija timočka osnovana 15. februara 1834.g. Toga dana je postavljen prvi Episkop timočki, Dositej Novaković, a koji je naznačen od strane kneza Miloša za episkopa „donjih krajeva”, sa sedištem u Zaječaru. Eparhija timočka pod tim je imenom delovala sve do vladikine smrti 1854. pa je preseljenjem u Negotin od tada do 1890. nosila naziv Eparhija negodinska, a vladika Episkop negotinski.  Zakonom o crkvenim vlastima 1890. sedište eparhije preneto je ponovo u Zaječar, pa joj je ponovo vraćen stari naziv – Eparhija timočka.

Prethodni članakPOŠTUJTE SAOBRAĆAJNE PROPISE
Naredni članakGOREO KROV POSLOVNE ZGRADE U KLADOVU