ŠTADIN ZDRAVSTVENI IZVEŠTAJ ZA NOVEMBAR 2023, OTKRIVA

173

Evropljani redukovali potrošnju za svežu hranu i strahuju od nestašice lekova

Košta li inflacija Evropljane zdravlja?

 Zdravstveno istraživanje kompanije Štada koje je obuhvatilo više od 16  zemalja među kojima je i Srbija,  upozorava da je aktuelna ekonomska kriza primorala čak 59% Evropljana da smanje izdatke važne  za očuvanje  zdravlja, a čak 39% strahuje od nestašice lekova. Građani Srbije uglavnom ne pokazuju  pomenuti strah i više od  70% ne veruje da bi u Srbiji  moglo doći do ozbiljnije nestašice lekova

Svaki drugi Evropljanin ozbiljno je zabrinut  za ličnu finansijsku situaciju, a 38% je uvereno da će ekonomska kriza potrajati i biti još gora, pa zato prioritet daju štednji, umanjujući i troškove koji se direktno odnose na očuvanje zdravlja.

 

 

 

 

 

 

 

Štede i na svežoj hrani

Četvrtina Evropljana odlučilo je da štedi na svežoj hrani, jer je ona konzervisana jeftinija. Na svežoj hrani najviše štede Francuzi 37%, Česi 36% i Nemci 33%.  U Srbiji je  19% građana smanjilo troškove za svežu hranu, pokazuje Zdravstveno istraživanje kompanije Štada.

Zabrinjava i činjenica da je četvrtina Evropljana smanjila troškove za rekreativne aktivnosti, što je takođe važna preventivna mera u očuvanju zdravlja. U Srbiji je 36% građana umanjilo troškove za rekreativne aktivnosti.

Odustaju od dodataka ishrani

Svaki peti Evropljanin odustao je od dodataka ishrani,  minerala i vitamina, a 15% je čak umanjilo i troškove za lekove.

Među onima koji su drastično smanjili  izdatke važne za očuvanje zdravlje su Česi 71% i Rumuni 67%.  Građani Srbije takođe ozbiljno štede , pa je  četvrtina umanjila izdatke za suplemente, a čak 17% izdatke za lekove.

Nasuprot većini koja štedi, postoje i Evropljani na koje ekonomska kriza, bar kada je u pitanju očuvanje zdravlja ne utiče i njih je  41%. Prednjače Holanđani 55% koji tvrde da su kod njih izdvajanja za  gore pomenute potrebe ostala identična, a jednako se izjašnjava i 51% Britanaca i 49% Švajcaraca.

Građani Srbije  ne  strahuju od nestašice lekova

U 16 anketiranih zemalja po pitanju  mogućih problema  sa dostupnošću lekova mišljenja se znatno razlikuju, pokazuje Štadino istraživanje. Tako čak 39% Eropljana smatra da je trenutna situacija sa snabdevanjem lekovima ‘kritična’,  a da lekova možda neće biti najveću zabrinutost pokazuju Portugalci 56%, Česi 53% i Nemci 50%.

Znatno manje  brinu građani Britanije 32%, a najmanje od svih građani Srbije 27%.  U Srbiji 65% građana ne veruje da može doći do ozbiljnije nestašice lekova, od kojih 29% ističe da u Srbiji nema nikakvog razloga za takvu brigu.

Pažljivija analiza otkuda toliki strah od moguće nestašice lekova kod svakog četvrtog Evropljanina, ukazuje na činjenicu da je 45% stanovnika Evropske Unije izrazilo i naglašeni strah  od aktuelnih ratova i geopoličtičkih sukoba te njihovog potencijalnog širenja na zemlje Evrope. Otuda verovatno i uznemienost i briga da možda neće moći da nabave potreban lek u budućnosti.  Zaključak je da strah trenutno nije zasnovan na realnom iskustvu jer  Štadino istraživanje dalje pokazuje da je svega 19% Evropljana imalo sporadičan problem sa nabavkom nekog leka, ili pak poznaju neku osobu kojoj se to desilo.

O Zdravstvenom izveštajuj kompanije STADA za 2023.:

Već petu godinu zaredom, multinacionalna korporacija Štada, organizuje online ispitivanje javnog mnjenja evropske populacije po pitanju zdravstvenih navika i odnosa prema zdravlju. Ovogodišnje istraživanje obuhvatilo je više od 32 hiljade ispitanika, starosti od 18 do 99 godina, u 16 zemalja među kojima je i Srbija:

Austrija, Belgija, Češka, Francuska, Nemačka, Italija, Holandija, Poljska, Portugal, Rumunija, Srbija, Španija, Švajcarska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kazahstan i Uzbekistan.

O kompaniji STADA Arzneimittel AG

STADA Arzneimittel AG je kompanija sa sedištem u Bad Vilbelu, Nemačka. Kompanija se fokusira na strategiju tri stuba koja se sastoje od zdravstvenih proizvoda široke potrošnje, generike i farmaceutskih specijaliteta. Na globalnom nivou, STADA Arzneimittel AG prodaje svoje proizvode u oko 120 zemalja. U poslovnoj 2022. godini, STADA je ostvarila prodaju grupe od 3.797,2 miliona evra i prijavila dobit pre kamate, poreza, amortizacije (EBITDA) od 884,7 miliona EUR. Na dan 31. decembra 2022. godine, STADA je imala 13,183 zaposlenih širom sveta.

Prethodni članakDEO NOVOG NASELJA BEZ GREJANJA
Naredni članakSKUPŠTINA USVOJILA ODLUKU O DRŽAVNOJ POMOĆI SREDNJOŠKOLCIMA