SUTRA POČINJE MALA MATURA

318

Sutra počinje trodnevna mala matura i traje do 23 juna, saopštila je Vlada Srbije. Roditelji će uvid u preliminarne rezultate imati 25. juna od 8 časova, na portalu Moja srednja škola, na kojem će moći da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita tokom 25. i 26. juna.

Za razliku od prethodnih, ove godine budući srednjoškolci prvi put će na testu male mature umesto kombinovanog testa polagati test znanja predmeta po izboru. Učenici su imali mogućnost da izaberu iz kog predmeta će polagati treći test. Najviše učenika odlučilo se za test iz biologije (38 odsto), sledi geografija (29 odsto), istorija (16 odsto), hemija (9 odsto) i na kraju fizika (8 odsto).

U saopštenju Vlade navodi se da će roditelji uvid u preliminarne rezultate imati 25. juna od 8 časova na portalu Moja srednja škola, na kojem će moći da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita tokom 25. i 26. juna, navodi se u saopštenju.

Kao i prethodne godine, iz preventivnih razloga, roditelji će rezultatima završnog ispita i funkciji za podnošenje prigovora na rezultate moći da pristupe elektronski sa teritorije Republike Srbije. Logovanje na portal Moja srednja škola iz inostranstva će biti zaključano do završetka aktivnosti vezanih za realizaciju završnog ispita, odnosno do 28. juna.

I ove godine lista želja moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola, uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna do  2. jula 2022. godine, a roditelji će 03. jula od 8 časova 2023. godine na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama.

Prošle godine, povezivanjem sa sistemom zdravstva prvi put je omogućen  i elektronski upis i za sve učenike koji upisuju profile za koje je potreban zdravstveni pregled, pod uslovom da su ga obavili do trenutka podnošenja elektronske prijave za upis. Ove godine proces je dodatno unapređen pa će se prilikom podnošenja liste želja proveravati elektronski da li učenici imaju završen neophodan zdravstveni pregled, a kako bi do upisa svi preduslovi bili obezbeđeni.

Imajući posebno u vidu sprovođenje mera zaštite i obezbeđivanja sigurnosti i bezbednosti učenika i zaposlenih u školama, pre i tokom završnog ispita, sve aktivnosti planirane su i biće realizovane sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, kroz detaljno razrađen plan.

Ukazuju da se 66.970 učenika i polaznika funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih prijavilo za junski rok, a da je Vlada Srbije sa Ministarstvom prosvete, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Zavodom za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja i Kancelarijom za IT i eUpravu, izvršila sve pripreme za uspešno polaganje završnog ispita.

Foto Pixabay.com

Prethodni članakISPLATA NOVČANE NAKNADE ZA MAJ
Naredni članakLETO 2023. POČINJE 21. JUNA U 16:57 ČASOVA