U JUNU KLADOVSKI VATROGASCI INERVENISALI 30 PUTA

446

Tokom juna meseca kladovski vatrogasci spasioci imali su 30 intervencija.

Ekipe Vatrogasno spasilačkog odeljenja Kladovo u junu mesecu su najviše bile angažovane prilikom pomoći stanovništvu tokom obilnih kiša, te je na području opštine bilo 24 crpljenja vode iz objekata. U junu su bila i dva požara zato iz Sektora za vanredne situacije apeluju je na građane da ne pale travu i nisko rastinje.

Požari na otvorenom prostoru se veoma brzo šire, zahvataju velike površine i predstavljaju realnu opasnost za živote i zdravlje građana, a često nanose velike materijalne štete. Uzrok svih ovih požara, u najvećem broju slučajeva, je ljudski faktor, odnosno neodgovorno ponašanje pojedinaca koji pale, strnjiku, korov i biljne ostatke.

Iz Sektora za vanredsne situacije apeluju na građane da ne pale žetvene ostatke. Nakon skidanja useva, posebno pšenice i kukuruza potrebno je izvršiti zaoravanje žetvenih ostataka na dubinu 12 do 15 centimetara. Spaljivanjem strništa se razvijaju visoke temperature koje ubijaju korisne mikroorganizme u zemljištu što umanjuje prinose budućih useva.

Prema Zakonu o zaštiti od požara zabranjeno spaljivanje ostataka strnih useva, smeća na otvorenom prostoru i biljnih ostataka, a za kršenje tog propisa propisane su kazne od 10.000 do 50.000 dinara, dok su za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prethodni članakKLADOVO ZA ŠEST MESECI BOGATIJE ZA 49 MALIŠANA
Naredni članakPU BOR: BORANIN UKRAO NOVAC IZ KAZINA, POSLASTIČARNICE, RESTORANA