UNAPREĐENJE FIZIČKOG VASPITANJA U ŠKOLAMA

337

Srpski savez profesora fizičkog vaspitanja i sporta uputio je Ministarstvu prosvete i Nacionalnom prosvetnom savetu inicijativu za unapređenje nastave fizičkog i zdravstvenog vaspitanja.

Među predloženim merama je povećanje časova fizičkog na nedeljnom nivou, kao i uključivanje nastavnika fizičkog u realizaciju nastave u nižim razredima osnovne škole.Savez najpre predlaže da se u osnovnoj i srednjoj školi nastava realizuje podelom odeljenja na dve grupe, ukoliko odeljenje ima više od 25 učenika, kao što je slučaj kod ostalih predmeta sa nastavom praktičnog karaktera.

„Rad u velikim odeljenjima nepovoljno utiče na bezbednost i efektivnost nastave fizičkog vaspitanja jer upravljanje odeljenjem troši vreme za podučavanje/učenje, pojavljuje se problem manjka prostora i rekvizita, manje mogućnosti za uvežbavanje utiču na slabije rezultate učenja, a rizik od povređivanja i disciplinskih problema je povećan“, navodi se u obraloženju ovog predloga.

Savez se zalaže i da učenici od prvog do osmog razreda osnovne škole imaju nedeljno pet časova fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, a srednjoškolci tri časa. Posebno naglašavaju da je povećanje broja časova neophodno u prvom ciklusu osnovnog obrazovanja, i da bi pored učitelja fizičko trebalo da deci predaju i nastavnici fizičkog.

Takođe, uočen je trend smanjenja ukupnog nivoa fizičke aktivnosti učenika starijih razreda osnovne škole, posebno kod devojčica koje se u manjoj meri bave fizičkim vežbanjem nego dečaci. Iz Saveza navode i rezultate najnovijih istraživanja po kojima svako peto dete ima loše držanje tela, svako četvrto je gojazno, a 70 odsto dece školskog uzrasta se ne bavi sportskim aktivnostima van škole.

Foto Pixabay

 

Prethodni članakLEKSIKON ZDRAVSTVENE KULTURE TIMOČKE KRAJINE – Velike boginje, pelcovanje u Krajini 1864.
Naredni članakPODRHTAVALO TLO NA ISTOKU SRBIJE