UREĐUJE SE ARHEOLOŠKI LOKALITET „GLAMIJA“

795

Na arheološkom lokalitetu „Glamija“ u dunavskom naselju Rtkovo, Muzej Krajine  u Negotinu započeo je realizaciju izrade projektne dokumentacije za konzervatorsko-restauratorske radove s obzirom da je ovo nalazište jedno od onih koje će biti stavljeno na listu Ujedinjenih nacija.

Lokalitet Glamija  nalazi se na desnoj obali Dunava, preko puta rumunskog sela Hinova, oko 3 km nizvodno od sela Rtkovo. Lokalitet predstavlja prirodno manje uzvišenje na strmoj i visokoj obali Dunava i  najistaknutiju tačku prema rumunskoj strani, iz čega proizilazi njegov značaj u okviru odbrane rimskog limesa. U toku kampanje sistematskog istraživanja, koja je trajala od 1980. do 1982. godine, otkriveni su ostaci dvaju utvrđenja, i to: manjeg unutrašnjeg i većeg spoljašnjeg. Manje utvrđenje je kvadratne osnove, dimenzija 18,5 x 18,5 metara sa spoljašnje, i 14,5 x 14,5 metara sa unutrašnje strane, sa očuvanim zidovima u visini i do 1,5 m na pojedinim mestima, dok je veće utvrđenje razmera 55 x 51 metar.
Realizaciju projekta u iznosu od 750.000 dinara finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije uz podršku Muzeja Krajine, čiji je arheolog.muzejski savetnik Gordan Janjić rukovodilac projekta.

Prethodni članakU KLADOVU I U BRZOJ PALANCI RADIJATORI TOPLI
Naredni članakKLADOVSKI CENTAR ZA KULTURU NA 17.KONFERENCIJI BDS