USPEŠNO REALIZOVANA POKAZNA VEŽBA U SLUČAJU ZEMLJOTRESA /VIDEO/

496

Na platou pored objekte Crvenog krsta, na putu Kladovo -Kostol, realizovana je pokazna vežba „PRIHVATNI CENTAR 2023“. Pokaznu vežbu je organizovao Crveni krst Kladovo u saradnji sa Dobrovoljnim vatrogasnim društvom i Radio-klubom.

Ovakva simulacija je iz programske delatnosti Crvenog krsta Srbije pripreme za delovanje u masovnim nesrećama. Učesnici su simulirali situaciju prihvata i zbrinjavanja unesrećenih posle zemljotresa.

Cilj ove vežbe je uvežbavanje rada višenamenske terenske jedinice CK Kladovo, kao i sagledavanje mogućnosti, kapaciteta i spremnosti jedinice i mogućnost koordinacije rada sa ostalim organizacijama drugog reda odbrane.

Po scenariju vežbe, na teritoriji opštine Kladovo došlo je do razornog zemljotresa u kome je urušen veći deo objekata. Krizni štab izdaje naredbu za formiranje prolaznog prihvatnog centra za unesrećene. U kontinuiranom sledu događaja, učesnici vežbe prikazali su podizanje kamp naselja sa svim neophodnim elementima prihvatnog centra za smestaj unesrećenih i odradili vežbu prihvata povređenih koji su prošli kroz prijem, trijažu i ukazivanje prve pomoći kao i sam smestaj u smeštajne kapacitete.

Posle realizovane vežbe svi učesnici su zaključili da je ova simulacija pokazala visok nivo spremnosti i organizovanosti svih učesnika što je pokazatelj kako bi se reagovalo i u realnoj situaciji. Takođe, postignuta je izuzetna koordinacija i stepen saradnje, što je od ključne važnosti za uspešnost ovakvih akcija izazvanih prirodnim katastrofama, kada je u pitanju spašavanje ljudskih života i čuvanje materijalnih dobara.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prethodni članakHUMANITARNI KONCERT ZA VUKAŠINA
Naredni članakZVONILO ZA KRAJ ŠKOLSKE GODINE /VIDEO/