VLADA OGRANIČILA CENE GASA, NAFTE I PŠENICE

215

Vlada Srbije je ograničila visinu cene prirodnog gasa, derivata nafte i pšenice do 31. maja. 2023. godine.

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa, nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji, u slučaju poremećaja na tržištu prirog gasa.

Kako je saopšteno iz Vlade, tokom 2023. godine ukupne potrebe za prirodnim gasom u zemlji zadovoljene su iz domaće proizvodnje i uvoza i bilo je obezbeđeno pouzdano, sigurno i kvalitetno snabdevanja krajnjih kupaca.

Uredbom je precizirano da povećanje cene prirodnog gasa do najviše 10 odsto u odnosu na postojeće cene neće uticati na makroekonomsku stabilnost, na uvoznike i proizvođače prirodnog gasa, ali će uticati na krajnje potrošače, s obzirom na to da će za njih nabavna cena prirodnog gasa biti uvećeaa do najviše 10 odsto.

Radi sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva i imajući u vidu da je tržište još nestabilno, Vlada je usvojila izmenu Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte kojom je ograničila cene derivata nafte do 31. maja.

Vlada je donela i izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica radi zaštite tržišta, odnosno sprečavanja nestabilnosti u formiranju cena roba koje su izuzetno važne za snadbevanje potrošača, a naročito siromašnijih socijalnih kategorija.

Tržište žitarica, pre svega pšenice, a samim tim i brašna, još nije stabilno i neophodna je dalja intervencija u formiranju cena do 31. maja ove godine, navodi se u saopštenju Vlade.

 

Prethodni članakDVOČASOVNO ISKLJUČENJE STRUJE
Naredni članakOPREZNO U SAOBRAĆAJU