ZA ZAŠTIĆENO PODRUČJE BLEDERIJA OD RESORNOG MINISTARSTVA 4,2 MILIONA DINARA

600

Turistička organizacija opština Kladovo potpisala je Ugovor sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine vredan 4,2 miliona dinara koje je to Ministarstvo opredelilo za subvencionisanje aktivnosti u zaštićenom području „Blederija“ u okviru mera za upravljanje zaštićenim prirodnim dobrima. Za realizaciju tog projekta opština Kladovo iz budžeta za ovu godinu opredelila je 2,4 miliona dinara.


Spomenik prirode Blederija za koji je utvrđen drugi stepen zaštite nalazi se na površini od 398 hektara odčega je 237 hektara u privatnoj. Ima četiri vrela, veliku akumulaciju u donjem toku, vrelsku pećinu Sokolovicu, krečnjačku klisuricu i slapove. Upravljanje zaštićenim područjem Blederija povereno je Turističkoj organizaciji opštine Kladovo.

Ministarstvom za zaštitu životne sredine potpisalo je Ugovore sa upravljačima 93 zaštićena područja, na osnovu kojih će, za očuvanje ovih prirodnih dobara, biti dodeljeno
450 miliona dinara. Upravljaču Javnom preduzeću Nacionalni park „Đerdap“ iz Donjeg Milanovca za zaštićeno područje Nacionalni park „Đerdap“ odobreno je 21,4 miliona dinara, Turističkoj organizaciji Negotin 1,8 miliona dinara, dok je Turuistička organizacija opštine Majdanpek dobila nešto više od tri miliona dinara.

Opredeljena sredstva upravljači će koristiti za rad i opremanje čuvarske službe,
obeležavanje zaštićenih područja, infrastrukturne, edukativne aktivnosti, monitoring vrsta i staništa i naučno-istraživačke projekte, navode iz resornog Ministarstva.

Prethodni članakU NEDELJU OD 8 DO 16 SATI PREVENTIVNI PREGLEDI U ZC “ KLADOVO“
Naredni članakU OSNOVNIM ŠKOLAMA U OPŠTINI KLADOVO ODRŽANA PROBA MALE MATURE