Zorana Mihajlović posetila Bor zbog ekoloških problema izazvanih rudnikom

92

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović sa saradnicima je posetila Bor i sastala se sa gradonačelnikom grada Bora Aleksandrom Milikićem, predstavnicima lokalne samouprave i udruženja građana koja se bave pitanjima ekologije. Ministarka je u prethodnom periodu u Beogradu razgovarala sa predstavnicima kompanije Ziđin, pa je cilj posete Boru bio da direktno od predstavnika građana čuje na koje probleme nailaze, kako bi na državnom nivou mogli da počnu njihovo rešavanje.

– Nije bilo mnogo komunikacije u prethodnom periodu između građana Bora, Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva za zaštitu životne sredine i strateškog partnera. Imala sam sastanak sa strateškim partnerom, on je važan i za Bor i za Srbiju, nije sporno. Danas sam imala prvi sastanak sa gradom i udruženjima građana. Jer, interes broj jedan je zdravlje – nema održivog rudarstva ako se svi ne uključimo da životna sredina bude zdravija – izjavila je Zorana Mihajlović.

Prema rečima Zorane Mihajlović, ministarstvo rudarstva će se maksimalno potruditi da se reši problem preseljenja meštana Krivelja zbog širenja rudnika. Takođe od kompanije Ziđin je zatraženo da donese strategiju razvoja rudarstva kako bi se znalo šta se očekuje u narednih deset godina, a ministarstvo će značajno pomoći i instalaciju opreme za kontrolu kvaliteta vazduha. Kako bi se imao stalni uvid u situaciju na terenu, sastanci sa predstavnicima građana biće održavani jednom mesečno.