POPIS PTICA VODENIH STANIŠTA

319

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZZPS) do 31. januara sprovešće Međunarodni popis ptica vodenih staništa (International Waterbird Census – IWC). U ovoj aktivnosti praćenja divljih ptica na svetu, započetoj još davne 1966. godine, mogu da učestvuju i zainteresovani građani.

„Zahvaljujući razgranatoj mreži članova i saradnika i ove godine ćemo se potruditi da obiđemo što više vodenih staništa širom zemlje, da zabeležimo stanje u kojima se nalaze, kao i brojnost ptica na njima“, kaže Marko Šćiban iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Posebna pažnj će se posvetiti obilasku zaštićenih područja, ribnjaka, akumulacija, kao i tokova svih većih reka u Srbiji kako bi se održao kontinuitet i mogli da upoređuju podaci. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pojedine lokalitete će obilaziti u saradnji sa upravljačima zaštićenih područja i drugim institucijama koje se bave vodama i zaštitom prirode. Sa brodova iz automobila ili peške, brojaće se patke, guske, labudovi, gnjurci, ronci, čaplje, galebovi i druge ptice koje borave na vodama ili uz njih.

„Pozivamo građane da nam se priključe, uključujući i potpune početnike. Svako može da doprinese unapređenju znanja o zimskom rasprostranjenju i brojnosti ptica u Srbiji. Kako bismo olakšali pripreme za terenski rad pripremili smo video uputstva, kao i dva elektronska priručnika na srpskom jeziku. Dovoljno je da nam se javite kako bismo vas usmerili ka vašem lokalnom koordinatoru popisa i poslali priručnike. Vrlo je važno da svi volonteri prilikom rada na terenu budu obazrivi i da paze na svoje zdravlje i bezbednost“, napominje Šćiban.

Saznanja do kojih se dolazi kroz ovo istraživanje koriste se za preduzimanje konkretnih koraka u zaštiti populacije divljih ptica, lovnih vrsta na međunarodnom nivou i uopšte značaja vodenih staništa za očuvanje biološke raznolikosti. Podaci koje ornitolozi u Srbiji prikupe na kraju se obejdinjuju i šalju u svetsku bazu podataka koju vodi organizacija Wetlands International. Terenski obilasci za brojanje ptica i ovoga puta biće iskorišćeni za prikupljanje podataka u okviru Panonskog popisa ptica grabljivica od 13. do 16. januara, a tokom celog perioda dokumentovaće se i institucijama prijavljivati različiti oblici uništavanja prirode i ugrožavanje ptica. Ukoliko želite da učestvujete u popisu ptica pišite na imejl adresu: iwc@pticesrbije

Foto Pixabay

Prethodni članakČLANARINA ZA KORISNIKE KLADOVSKE BIBLIOTEKE
Naredni članakIZ REGISTRA U 2022. IZBRISANO 8.416 PRIVREDNIH DRUŠTAVA I 24.026 PREDUZETNIKA