OBJAVLJEN JAVNI POZIV ZA PROGRAM ENERGETSKE SANACIJE

237

Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je javni poziv za jedinice lokalne samouprave i gradske opštine u okviru novog programa za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova. Cilj je da u ovom programu učestvuje što veći broj građana kako bi dobili mogućnost da smanje svoju potrošnju tako što će zameniti stolariju u domaćinstvu, poboljšati izolaciju krova i zidova, ugraditi efikasnije kotlove, solarne kolektore za toplu vodu ili postaviti solarni panel.

U novom programu za energetsku sanaciju stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova tokom narednih pet godina očekujemo da će približno 50.000 domaćinstava moći da dobije subvencije, a da će ukupna ulaganja biti oko 50 miliona evra. Novi program predviđa povoljnije uslove za ekonomski devastirana područja i opštine sa visokim nivoom zagađenosti vazduha. Za ove opštine planirano je minimalno učešće od 15, odnosno 20 odsto, dok će ostale jedinice lokalne samouprave, kao i do sada, pokrivati do 25 odsto troškova po domaćinstvu, Ministarstvo do 25, dok će 50 odsto troškova snositi sami građani.

U prethodnom periodu subvencije dobilo približno 20.000 građana, a ukupan iznos subvencije koje je obezbedila država zajedno sa jedinicama lokalne samouprave je oko 2,7 milijardi dinara. Ostvarene uštede energije su ekvivalentne proizvodnji toplotne energije gradske toplane u Nišu, a očekivano smanjenje emisija ugljen-dioksida je približno 103 hiljade tona godišnje, što je jednako godišnjoj emisiji 58.000 motornih vozila.

Foto Pixabay.com

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prethodni članakRADOVI NA VODOVODNOJ MREŽI
Naredni članakOD MINISTARSTVA KULTURE 2,3 MILIONA DINARA ZA BIBLIOTEKU „CENTAR ZA KULTURU“