AŽURIRANJE PODATAKA O ŽIVOTINJAMA U UPRAVI ZA VETERINU

329

U skladu sa Zakonom o veterinarstvu, sva gazdinstva na kojima se nalaze životinje, privremeno ili trajno, moraju biti registrovana u Centralnoj bazi podataka Uprave za veterinu.

Pri registraciji, svako gazdinstvo dobija svoj jedinstveni dvanaestocifreni identifikacioni broj – HID broj. Pod jednim HID brojem vode se podaci o svim obeleženim životinjama na gazdinstvu. U slučaju da se životinje nalaze na različitim mestima gazdinstvo može imati više HID-ova.

„Osnovni razlog za registraciju gazdinstva je praćenje kretanja životinja, sprečavanje širenja zaraznih bolesti, kao i regulisanje prometa i proizvodnje mesa i mleka. U procesu uvođenja eAgrara važno je istaći da će se prilikom ostvarivanja prava na subvencije priznavati stanje koje se vodi u zvaničnoj bazi podataka Uprave za veterinu, kada su u pitanju životinje, te je iste potrebno od strane vlasnika proveriti i ažurirati u saradnji sa veterinarskim stanicama na toj teritoriji“, navodi se u obaveštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Potrebno je pored HID broja navesti i broj poljoprivrednog gazdinstva, kao i imati obeležene i u Centralnoj bazi evidentirane životinje po osnovu kojih se želi ostvariti pravo na subvencije.

 

Prethodni članakGORELA KUĆA U KLADOVU
Naredni članakGERONTODOMAĆICE NA USLUZI STARIJIMA U KLADOVSKOJ OPŠTINI