BLAGA ZIMA OBORILA CENU OGREVA

135
Blaga zima uticala na pad potrošnje, samim tim i pad potražnje za ogrevnim drvetom, ali i drugim tipovima drvnih goriva. U ovom trenutku cene su niže između 700 i 1.500 dinara po metru, u zavisnosti od regiona. Najveće pojeftinjenje drveta zabeleženo je u regionu Zapadne Srbije i Šumadije.

Niže su i cene peleta od četiri do šest hiljada dinara, odnosno između 15 i 20 procenata u poređenju sa cenama koje su bile sredinom januara ove godine,Blaga zima donela je velike glavobolje proizvođačima jer su u fabrikama nagomilali zalihe peleta jer je  sa padom cena zbog manje tražnje u čitavoj Evropi gotovo stao izvoz.

Od šest velikih fabrika za proizvodnju peleta svega jedna fabrika je radila od početka godine do danas, dok ostale fabrike ili nisu radile ili su radile sa prekidima, pa su se  proizvođači obratili Vladi Srbije za pomoć.

U Srbiji postoji 91 aktivni proizvođač peleta, od toga najveći broj su u grupi malih i srednjih proizvođača kako po kapacitetima, tako i po veličini proizvodnje na godišnjem nivou. Srbija je najveći potrošač peleta u jugoistočnoj Evropi sa godišnjom potrošnjom između 450 i 490 hiljada tona.

Prethodni članakPOJAČANA KONTROLA HRANE
Naredni članakU SUBOTU DUNAVSKI DERBI U PRAHOVU