CRVENI KRST KLADOVO OBELEŽIO DAN BORBE PROTIV TRGOVINE LJUDIMA

332

Uličnom akcijom podele lifleta kladovski Crveni krst obeležio je 30. jul,  Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima. Volonteri su na ovaj način ukazali sugrađanima na opasnosti od trafikinga.

Obeležavanjem Svetskog dana borbe protiv trgovine ljudima volonteri Crvenog krsta Kladovo ukazali su na opasnosti i posledice koje nosi ovaj problem ističući mere zaštite za mlade ljude, koji su najčešće žrtve trgovine ljudima.

„Povodom Svetskog dana borbe protiv trgovine ljudima organizovali smo uličnu akciju, tokom koje smo našim sugrađanima podeljeni edukativni lifleti, a svim zainteresovanima predočeili osnovne informacije o ovom globalnom problemu. Trgovina ljudima je ekstremno nepoštovanje života i podrazumeva ostvarivanje profita kroz otimanje, stavljanje u ropski odnos i eksploatisanje žena, dece i muškaraca. Žrtve se protiv svoje volje tretiraju kao seksualni objekti, primoravaju na težak rad, prisilne brakove, prosjačenje, vršenje kriminalnih dela, trgovinu organima. Trgovina ljudima je ozbiljan, međunarodni kriminal čije žrtve mogu imati trajne trauma“, poručila je Branislava Berić sekretar Crvenog krsta Kladovo.

Evropska Komisija je 2007. Godine proglasila 18. Oktobar za Dan borbe protiv trgovine ljudima. Od tada se u svim zemljama članicama EU organizuju aktivnosti na nacionalnom nivou kojim se želi skrenuti pažnja javnosti na opasnosti i posledice trgovine ljudima.

Događaji koji se organizuju tim povodom imaju veliki preventivni značaj, jer informišu javnost o ovom fenomenu, koji predstavlja jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava.

Posledljih deset godina u Republici Srbiji se ovaj datum obeležava kao i u drugim zemljama Evrope – konferencijama, tribinama i drugim relevantnim aktivnostima koje dodatno rasvetljavaju problem pred očima javnosti.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prethodni članakRADOVI NA VODOVODNOJ MREŽI
Naredni članakMUP: VAŽNO JE PRIDRŽAVATI SE PROPISA U REČNOM SAOBRAĆAJU