DANAS JE MITROVDAN

278

Srpska pravoslavna crkva slavi dan Svetog velikomučenika Dimitrija, koji je u narodu poznatiji kao Mitrovdan. Posvećen je antičkom komandantu Soluna, mučenom i pogubljenom zbog širenja hrišćanstva.

Sveti Dimitrije je rođen u Solunu u trećem veku, za vreme cara Maksimilijana i smatra se zaštitnikom tog grada, a veruje se da je Solun spasavao od neprijateljskih vojski i zemljotresa. Kao svetac, izuzetno je poštovan kod Grka, Rusa i Srba.

Ovaj datum se u narodu označava i kao hajdučki rastanak, i doba godine kada počinje zima. U srpskom narodu Mitrovdan je jedna od većih slava, krsno ime nekih esnafa i dan održavanja zavetine u mnogim mestima. U Srbiji svetom Dimitriju posvećeni su mnogobrojni hramovi, više od 120.

U Srbiji postoji i verovanje da na Mitrovdan ne treba grditi malu decu, koliko god da su pogrešila ili bila bezobrazna, jer će navodno onda cele godine biti nestašna.

Mitrovdan je praznik koji otkriva kakva nas zima čeka. Ako pada sneg, kaže se da je Sveti Dimitrije došao na belom konju, ako je oblačno čeka nas topla zima. Ako je vedro, po narodnom verovanju, zima pred nama je oštra.

Prethodni članakOŠ „VUK KARADŽIĆ“ U KLADOVU OBELEŽILA 188. ROĐENDAN /VIDEO/
Naredni članakRADOVI NA VODOVODNOJ MREŽI