DANAS SE OBELEŽAVA DAN ZAŠTITE OD POŽARA

437

Pripadnici vatrogasno spasilačkih jedinica u Srbiji 7. novembar obeležavaju kao Dan zaštite od požara. Dobrovoljno vatrogasno društvu u Kladovu osnovano je 1933. godine, a profesionalna vatrogasna četa formirana je 1981. godine.

Pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica svakodnevno pokazuju nesebičnost, požrtvovanost i solidarnost, a njihova profesionalnost se ogleda u stručnom i kvalitetnom odnosu prema radu. Pored redovnih aktivnosti, pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica posebnu pažnju posvećuju edukaciji najmladjih i realizuju niz aktivnosti. Podučavanje dece o rizicima od požara, drugih elementarnih nepogoda i katastrofa je od velikog značaja za njihovo razvijanje svesti i bolje razumevanje okoline u kojoj žive.

Kaže se da „vatrogasci spasioci idu tamo odakle svi beže“, što se nebrojeno puta pokazalo u praksi i na taj način pripadnici Vatrogasno-spasilačkih jedinica pokazuju nesebičnost, požrtvovanost i solidarnost i najbolji su primer za poštovanje ljudskih prava, budući da na svaki poziv odgovaraju u najkraćem mogućem roku.

Godine 1834. na današni dan doneta je Uredba o gašenju požara, koja je predstavljala osnovu za razvoj pravne regulative u toj oblasti. Dan zaštite od požara obeležava se pošto je 7. novembra 1834. godine knez Miloš Obrenović prvi put zakonski ustrojio postupanje vatrogasnih jedinica. a tadašnji minister unutrašnjih poslova Đorđe Protić, potpisao je Uredbu o gašenju požara. Prethodno je, u Kragujevcu, u noći između 6. i 7. novembra u velikom požaru izgorelo 11 dućana što je bio direktan povod da se počnesa regulisanjem pitanja zaštite od požara i preventive od izbijanja vatre.

Foto Pixabay.com

Prethodni članakJESENJI RASPUST ZA ĐAKE
Naredni članakOŠ „VUK KARADŽIĆ“ U KLADOVU OBELEŽILA 188. ROĐENDAN /VIDEO/