DANAS SLAVIMO SVETOG PROROKA ILIJU

351

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetog proroka Iliju. Ilindan uvek pada 2. avgusta i obeležen je crvenim slovom u crkvenom kalendaru. Sveti Ilija je kod nas poznat i kao Ilija Gromovnik.

Na dan kad se praznuje organizuju se vašari u mnogim gradovima i selima, a Sveti Ilija inače spada u najpoštovanije svetitelje među Srbima. Proslavljanje Svetog Ilije je ukorenjeno duboko u tradiciju srpskog naroda.

Prema narodnoj tradiciji Sveti Ilija se vozi na vatrenim kolima koja vuku četiri konja iz čijih nozdrva izbija plamen. Grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se vozi po nebu i oblacima. Kad na Svetog Iliju pucaju gromovi narod veruje da to svetac gađa đavole pa se ne valja krstiti da se đavo ne bi sakrio pod krst u koji grom ne udara.

Takođe, kako narod kaže, treba dobro gledati mesto gde grom udari jer je to znak da se tu krije nečastivi. Na ikonama se Sveti Ilija predstavlja kako na vatrenim kolima ide na nebo ili kako drži nož u ruci kao znak da je njime poklano 450 lažnih Valovih zreca na brdu Kamil. Prikazuje se još i kako sedi u pećini gde se sklonio od oholog cara Ahava, a gavran mu donosi hranu.

Foto SPC

Prethodni članakRADOVI NA VODOVODNOJ MREŽI
Naredni članakU OPŠTINI KLADOVO TOKOM JULA VATROGASCI GASILI 11 POŽARA