DOBROVOLJNO DAVANJE KRVI 23. FEBRUARA

413

Za červrtak je planirana druga ovogodišnja akcija dobrovoljnog davanja krvi u Kladovu. Pozivaju se svi, posebno mladi da učine human gest, da daju krv.

Naredna akcija dobrovoljnog davanja krvi u Kladovu, organizovana u saradnji Crvenog krsta Kladovo i Zavoda za transfuziju krvi iz Niša, biće održana u četvrtak, 23. februara u prostorijama Centra za kulturu. Davanje krvi je u periodu od 10 do 14 časova. Iz kladovskog Crvenog krsta pozivaju humane ljude da se odazovu akciji i podsećaju da je neophodno poneti lični dokument.

„Krv je nešto za šta ne postoji zamena, ne postoji lek koji može da bude alternativa. Ne može ni stvoriti, ni pronaći u prirodi, jedino je zdrav čovek može dati. Većina operacionih programa traži krv i zato je važno da je uvek ima dovoljno – lekari bez nje ne mogu da rade. Krv je važna i za lečenje. Na primer, ljudi u saobraćajnim nesrećama ponekad izgube dosta krvi i potrebna ima je krv za lečenje, kaže. Dakle, transfuzija je osnov svakog zdravstvenog sistema. Krvi jednostavno mora biti za sve kojima je potrebna. Bitno je da se podigne svest naroda da postanu redovni davaoci i barem dva puta godišnje daju krv“, ističu u kladovskom Crvenom krstu.

Krv mogu dati svi, pod ovim uslovima: ukoliko ste zdravi i dobrog opšteg stanja; ukoliko ste teži od 50 kilograma; ukoliko imate između 18 i 65 godina Ukoliko želite da date krv, a niste sigurni da li možete iz bilo kog razloga, proverite na listi Instituta za javno zdravlje. Selekcija davalaca se isključivo po medicinskim kriterijumima za privremeno odlaganje davanja ili trajno odbijanje zbog nepodobnosti, bilo da ono može da ugrozi davaoca ili primaoca. Na izbor davalaca nikako nema uticaja pol, religija, nacionalnost, seksualno opredeljenje, politička orijentisanost, zanimanje, socijalni status ili neki drugi sličan razlog, navodi se na sajtu Instituta za transfuziju krvi.

„Poseban naglasak je na mladim ljudima. Cilj je da se motivišu jer su oni su pokretači celog društva i lakše šire pozitivnu energiju posle davanja krvi. Bilo bi dobro da se što više njih uključi. Zato još jedan poziv svima, posebno mladima, da odvoje malo vremena i učine human gest, da daju krv“, navode iz Zavoda za transfuziju krvi iz Niša.

Foto Pixabay

Prethodni članakRASPISAN KONKURS ZA VOJNE ŠKOLE
Naredni članakPREZENTACIJA DONJEG PODUNAVLJA NA SAJMU TURIZMA