DRŽAVA POMAŽE POLJOPRIVREDNICIMA

81

Država sa dodatnih 10,57 milijardi dinara pomaže poljoprivrednicima koji se bave stočarskom i ratarskom proizvodnjom. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za direktna plaćanja koja se odnose na premiju za mleko, osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju i podsticaje u stočarstvu obezbeđeno je dodatnih 7,7 milijardi dinara, a za mere ruralnog razvoja 2,87 milijardi dinara.

Pored pomoći proizvođačima suncokreta, finansijsku podršku će dobiti i proizvođači šećerne repe roda 2023. u iznosu od 35.000 dinara po hektaru, a najviše do 500 hektara, za ostvareni prinos od najmanje 50 tona po hektaru plative šećerne repe. Ministarstvo će podržati subvencionisanje dela kamate za period odlaganja otplate kredita odobren reprogramom, od 6-12 meseci.

Do kraja godine biće obezbeđeni dodatni podsticaji poljoprivrednim gazdinstvima na ime regresa u iznosu od 20 dinara po litri goriva, za 50 litara po hektaru, za maksimalno 20 hektara (maksimalno 20.000 dinara po gazdinstvu). U saradnji sa Republičkom direkcijom za robne rezerve, do kraja godine biće realizovana i bespovratna isporuka do 15.000 tona merkantilnog kukuruza u cilju upućivanja pomoći uzgajivačima mlečnih krava.

Prethodni članakLAKŠA MALA MATURA?
Naredni članakUZMI RAČUN I POBEDI