MUP PROVERAVA DA LI VLASNICI DRŽE ORUŽJE NA PROPISAN NAČIN

427

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova najavili su da će proveravati da li vlasnici drže oružje zaključano i bez municije.

U Srbiji ima oko 900.000 komada legalnog naoružanja u posedu građana, podaci su Nacionalne asocijacije za oružje Srbije. Registrovano je 580.000 vlasnika, što je oko sedam komada oružja na 100 stanovnika. Tačan broj komada vatrenog oružja nije moguće utvrditi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da apeluje na sve vlasnike oružja da svoje oružje drže savesno, zaključano u sefovima, kasama ili ormarima, tako da bude nedostupno deci. Takođe, kako je saopšteno iz MUP-a, apeluju da vlasnici oružja provere da li oružje drže nenapunjeno, odnosno odvojeno od municije, kao i da ključeve ili šifre od kasa, sefova i ormara u kojima drže oružje učine nedostupnim drugim licima, posebno deci.

U narednom periodu pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova preduzeće sve mere kako bi se neposrednom kontrolom na adresi prijavljenog prebivališta vlasnika oružja utvrdilo da li vlasnici oružja drže oružje u skladu sa važećim propisima o oružju – razdvojeno od municije i zaključano u adekvatnim ormarima, kasama i sefovima„, kažu u ovom ministarstvu.

Vlasnicima oružja za koje se kontrolom utvrdi da oružje čuvaju nesavesno, tako da može doći u posed neovlašćenih lica i ugrozi bezbednost ljudi, oružje će se oduzeti i podneće se zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Prethodni članakRASPISAN JAVNI POZIV ZA SUBVENCIJE PO KOŠNICI PČELA
Naredni članakDANAS JE MEĐUNARODNI DAN VATROGASACA