NAJVEĆI IZNOS ZA OSIGURANJE U POLJOPRIVREDI DVA MILIONA DINARA

436

Maksimalni podsticaji države za poljoprivrednike kroz premiju osiguranja useva, plodova, višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja iznosiće od 100.000 do dva miliona dinara

Ministarstvo poljoprivrede je donelo pravilnik kojim propisuje vrste podsticaja programima za unapređenje konkurentnosti u sferi upravljanja rizicima kroz premiju osiguranja useva, plodova, višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja. Pravilnik propisuje i uslove, načine ostvarivanja prava na podsticaje, obrazac zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje, kao i maksimalne iznose po pojedinoj vrsti podsticaja i korisniku.

Prema tom dokumentu objavljenom u Službenom glasniku 30. juna, maksimalni podsticaji države za poljoprivrednike iznosiće između 100.000 i dva miliona dinara, prenela je Nova ekonomija. Najmanji maksimalni iznosi podsticaja planirani su za osiguranje ratarskih kultura ići će do 100.000 dinara. Nešto više novca, 500.000 dinara, moći će da se dobije za osiguranje povrtarskih kultura, kao i za rasadnike i/ili mlade višegodišnje zasade pre stizanja roda. Maksimalno milion dinara biće obezbeđeno za osiguranje voćarskih kultura, vinove loze i hmelja, dok će za osiguranje životinja taj iznos ići do 2.000.000 dinara. Ističe se da je najviši ukupni iznos podsticaja koji korisnik može da dobije u toku godinu dana 2,5 miliona dinara.

Ministarstvo nadležno za poslove poljoprivrede, odnosno Uprava za agrarna plaćanja, raspisuje javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za upravljanje rizicima, kroz premiju osiguranja koje se objavljuje na oglasnoj tabli Uprave i njenoj zvaničnoj internet stranici. Navodi se i to da u Pravilniku piše kako se podsticaji utvrđuju u procentualnom iznosu od vrednosti plaćene premije osiguranja, umanjene za iznos poreza na premiju neživotnog osiguranja. To je u skladu sa zakonom, kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju, kao i posebnim propisom, kojim se uređuje raspodela podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prethodni članakU KLADOVU OBELEŽEN DAN USTANKA NARODA SRBIJE PROTIV FAŠIZMA /VIDEO/
Naredni članakRADOVI NA VODOVODNOJ MREŽI